De ce Marian Lupu nu va fi demis ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Comuniștii au anunțat ieri printr-un comunicat de presă că vin cu un proiect de lege prin care iniţiază procedura de demitere a lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Supărarea comuniștilor ar veni după ce serviciul de presă al Parlamentului, a anunţat că deputaţii nu se vor întruni în şedinţe plenare în această săptămână.

Constituția Republicii Moldova prevede:

Articolul 64
Organizarea internă
(1) Structura,  organizarea  şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin regulament. Resursele financiare ale Parlamentului sînt prevăzute în bugetul aprobat de acesta.
(2) Preşedintele Parlamentului se alege prin vot secret, cu majoritatea voturilor   deputaţilor aleşi, pe durata mandatului Parlamentului.  El  poate fi revocat în orice moment prin vot secret  de către  Parlament  cu o majoritate de cel puţin două treimi din  voturile tuturor deputaţilor.

Deci de unii singuri comuniștii nu pot demite Președintele Parlamentului. Iar după declarațiile deputatul PCRM Sergiu Stati, ei ar duce niște consultări cu fracțiunile Parlamentare. Defapt cu PLDM. Liberal-democrații încă nu au comentat intenția comuniștilor.

Tot ieri a fost și prima rundă de negocieri, în vederea formării AIE 3 și constituirii unui nou Guvern. Din declarațiile ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, unul din cei trei negociatori ai PDM, am înțeles că a fost un început bun, negociatorii stabilind unde-i Capela Sixtină, care-i conclavul și așteptînd deja fumul alb. (La Vatican azi a ieșit fum alb !)

Cred că fumul alb ar prinde bine mai ales ex-premierului Filat, care după ce a anunțat pe diabolicul 13.13 ora 13, denunțarea Acordului AIE, distrugînd astfel Alianța, trădînd foștii parteneri de guvernare și cetățenii, lăsînd Guvernul fără suport Parlamentar, a rămas cu o imagine mai mult decît șifonată. El fiind cel care se face vinovat de actuala criză politică. Iar pentru reabilitarea imaginei sale și a partidului pe care-l conduce, Filat va semna un nou Acord cu PDM și PL.

Pe lîngă reabilitarea imaginei, mai este și frica ex-premierului de a răspunde în fața legii, amintesc aici de interceptarea convorbilor telefonice, în urma cărora fiind deschis un dosar penal, reținut fostul șef al FISC, Nicolae Vicol, dar și Filat fiind bănuit că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu și că a făcut abuz de putere. Asta ar însemna conform Codului Penal, trei ani de închisoare pentru ex-premierul Filat.

Părerea mea este că ofițerii anticorupție ar trebui să-și facă meseria mai departe indiferent de culoarea fumului care iese de la Ministerul Agriculturii. Asta ar însemna cu adevărat că suntem un stat de drept, care tinde să se integreze în Uniunea Europeană.

Mai pe scurt, Filat caută să-și reabiliteze imaginea, să nu mai fie Roșca II, fiind conștient că încă un vot PLDM – PCRM, ar trimite țara în alegeri anticipate.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole