De ce maidanezul Filat nu organizează împreună cu Păpușarul un Maidan la Comrat?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe 27 ianuarie 2010, în cadrul unei ședințe de guvern, premierul defunct Filat l-a felicitat pe proaspătul başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, pentru „victoria într-o luptă deloc uşoară”.

Alegerile avuseseră cu o zi în urmă și Filat își freca mâinile de bucurie. Formuzal, favoritul lui, a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin.

Contracandidatul sau, Nicolai Dudoglo, susținut de comuniști, a acumulat 48,4% din sufragii.
Era clar că în condițiile pluripartitismului, lupta între aceștia se va da la Chișinău.

Mai nou, între comuniști și liberal –democrați s-a interpus, se putea altfel, Partidul Democrat al lui Plahotniuc.

…„V-a dat Dumnezeu de toate, vă rog să candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova”, i-a spus un an mai târziu, la Ceadâr-Lunga, premierului Vlad Filat, bașcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal.

La Ceadâr-Lunga, unde Vlad Filat s-a plimbat călare pe calul Wolfram, dăruit de autoritățile găgăuze lui Vladimir Voronin pe când era președinte, bașcanul i-a mai solicitat primului ministru să dialogheze cu Partidul Comuniștilor de dragul stabilității în țară.

Filat nu a dat vreun răspuns tranșant acestor îndemnuri, dar a promis, fără să intre în detalii, că șeful statului va fi ales la toamnă, iar alegerile anticipate vor fi evitate.

Președintele a fost ales ceva mai târziu, dar cu prețul unor enorme sacrificii financiare și politice. Nu a fost Filat.

În schimb, Formuzal, prietenul lui Filat, a luat de la el exemplu, și –a ia felicitat pe secesioniștii de la Tiraspol cu ocazia independenței.

Filat trebuia să-l bage la dubă pentru asemenea ispravă,dar nu putea, fiindcă la mititica trebuia să stea el pentru faptul că atunci, când s-a dus la concertul Larei Fabian cu secesionistul Șevciuc a coborât în bernă tricolorul.

Într-un interviu de dată recentă, Dumnezeule Mare, Filat aruncă vina asupra comuniștilor, uitând că prietenul său e Bașcan.

Răspunde la următoarea întrebare ca cel mai iresponsabil politician, dacă poate fi numit astfel.

Î: Dar nu aţi încercat să discutaţi cu ei ( cu găgăuzii, cu Bașcanul n. a.) să-i calmaţi, să-i faceţi să renunţe la aceste intenţii periculoase?

V.F.: În primul rând, există lege şi ea trebuie respectată de către toţi, inclusiv de către comunişti. În al doilea rând, eu nu mi-am propus şi nici nu vreau să fiu dădaca comuniştilor. În al treilea rând, urmărind comportamentul comuniştilor din ultimii ani, credeţi că în cazul lor poate fi folosit cuvântul raţiune? Credeţi că ei pot asculta de argumente? Credeţi, în genere, că au capacitatea de a auzi şi de a înţelege ce se face în jurul lor, care poate fi efectul acţiunilor lor?!

Unde dai și unde crapă! Filat și-a pus scula la guvernare, deci e obligat să asigure stabilitatea politică în țărișoară.

În atare situație declari Partidul Comuniștilor în afara legii, în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului, îl arestezi pe Formuzal (prietenul și liderul partidului regiunilor, care va incendia întreaga Moldovă), îi faci loc în celulă și lui Burguji , ambii fiind deținuți în arest preventiv, pentru investigații și povestea referendumului se închei cu un happy end.

Filat reduce totul la învinuiri deșarte în adresa comuniștilor din rațiuni electorale.

Cei doi care nu vor în UE, știind că după aceasta îi așteaptă, categoric, pârnaia, vor să mobilizeze societatea la luptă împotriva comuniștilor.

O fac neinspirat, ca niște novici.

Articolul are încă două părți. Ca subiecte de dezbatere vă voi invita să analizăm acțiunile lui Formuzal, favoritul lui Filat, și pe cele al lui Burguji, amicul democraților, comportamentul anticonstituțional al cărora a fost tolerat fără nici un motiv.

Aceasta mă determină să afirm că în Moldovioară nu există Procuratură, Justiție, MAI, SIS, că nu există în definitiv stat… ci o feudă a doi indivizi care vor vinde și sufletul din noi dacă nu identificăm o forță capabilă să ducă cu adevărat Moldova în UE, solicitând asistența urgentă a României.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole