De ce Leanca si Lazăr au acceptat să se întîlnească cu Rogozin ?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum ştie toată lumea, vicepremierul rus Dmitri Rogozin efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Ieri acesta a avut întrevedere cu premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Valeriu Lazăr, iar astăzi se află în stînga Nistrului, unde trebuie să pună prima piatră de temelie a unui spital, ce v-a fi construit din banii Moscovei.

Dar de ce şi cine l-a invitat pe Rogozin? Aceasta este întrebarea care macină pe foarte mulţi acum, care deja au şi găsit un ţap ispăşitor în care să arunce cu pietre şi să-l facă „omul Moscovei”. Ieri şi azi încă, mai circulă diferite materiale pe facebook, cu diferite prostii la adresa vicepremierului moldovean, Valeriu Lazăr. Dar este el cel care poartă vina? Care este vina lui?

Eu înţeleg că pentru Traian Băsescu, Mihai Ghimpu, Pavlicenco şi alţi lideri ai partidelor de dreapta, vizita oricărui oficial rus, este încă un prilej de a da drumul gurii şi a face multe declaraţii politice şi populiste. Dar ce le pasă lor? Doar nu ei sunt cei care trebuie să meargă toamnă de toamnă la Moscove pentru a negocia cu rusul preţul gazului care trebuie să încălzească o ţară. Nu le pasă nici de faptul că 500 000 de moldoveni ar putea reveni deodată mîine în ţară, pentru că au fost alungaţi de la locul de muncă din Rusia, din cauza „vitejiei” sus numiţilor. Astea sunt pentru ei, doar problemele lui Lazăr…

Şi Mihai Godea declara ieri în faţa presei, vicepremierul rus pare că s-a auto-invitat în Moldova, iar Lazăr, fiind om deştept şi cu picioarele pe pămînt, şi-a dat seama că dacă nu acceptă, la toamnă cînd va merge să negocieze din nou preţul gazelor, noi toţi am fi dat de belele. Defapt Rogozin a şi declarat ieri că: „Îl așteptăm pe Valeriu Lazăr la Moscova… energetica este importantă, mai ales pentru a preveni frigul. Sper că nu veți îngheța la iarnă”.  Deci încercaţi să vă puneţi în locul lui Lazăr şi să refuzaţi întîlnirea cu rusul. Doar şi Leancă, a mai încercat să facă puţin PR, declarînd zilele trecute că nu va accepta el o întrevedere cu Rogozin, şi rezultatul care a fost, Rogozin s-a văzut şi cu Leancă.

Şi pînă la urmă, există cumva o scrisoare oficială, care să confirme că Lazăr l-a invitat pe Rogozin? Nu. Surse de încredere mi-au spus că  întîlnirea Lazăr – Rogozin,  a fost defapt intermediată de Ministerul de Externe, la solicitarea lui Rogozin. Iar Lazăr şi-a asumat această responsabilitate, fiind conştient că multe torpile vor fi aruncate în direcţia lui, doar pentru a nu declanşa un război energetic şi comercial cu Federaţia Rusă.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole