De ce în Moldova nu funcţionează alianţele politice?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cei 20 de ani de independenţă Alianţa pentru Intergare Europeană 2.0 este a treia alianţă de guvernare. Şi din cîte observăm, aceasta merge pe calea deloc glorioasă a ADR-ului şi a AIE 1.0 De ce se întîmplă acest lucru? De ce alianţele moldoveneşti de guvernare de orientare democratică lucrează defectuos şi nu au randamentul necesar?

La rădăcinile acestei probleme stau trei cauze mari:

Paradigma politică

În primul rînd trebuie să înţelegem ce înseamnă o alianţă şi ce fel de entitate politică este acest tip de înţelegere între partide.

După DEX „alianţă” înseamnă  „o legătură, înțelegere între două sau mai multe grupuri, în vederea realizării unui obiectiv comun„.  În acelaţi timp, binecunoscutul termen „coaliţie” este explicat ca „Alianță dintre două sau mai multe state, grupări politice etc., făcută în vederea unei acțiuni comune”. Iar sintagma „guvern de coaliţie” este mult mai aproape de esenţa acestui fenomen politic, desemnînd un „guvern la care participă mai multe partide sau fracțiuni politice”.

Aceşti termeni pot fi interpretate drept sinonime dar diferenţierea lor din punct de vedere politologic sugerează că termenul „coaliţie” reflectă mai bine realitatea politică. Ceea ce am avut şi avem noi este mai mult o coaliţie deoarece scopul politic de creare a Guvernului (preluarea şi exercitarea puterii) a fost realizat însă vedem că lipseşte aproape cu desăvîrşire „înţelegerea dintre două sau mai multe grupuri” pentru realizarea obiectivelor stabilite în acordul de constituire al acestor „alianţe”.

Adică partidele care formează astfel de organisme politice ajung la consens la capitolul distribuirea funcţiilor supreme în stat, a portofoliilor miniştrilor şi a serviciilor deconcentrate însă cînd ajung să realizeze „obiectivele comune” se împotmolesc şi se destramă. Exemplul ADR, AIE 1.0 sau al „Coaliţiei oranj” din Ukraina este elocvent în acest sens…

(continuare pe http://victorchironda.din.md/?p=492)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii