De ce Ghimpu îl urăște patologic pe Filat?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Răspunsul este simplu. Filat nu vrea să-i cedeze lui Dorin, primarul  de Chișinău, rolul de lider național.

Primarul-surpriză  într-adevăr este nepregătit atât din punct de vedere politic, cât și economic pentru a fi un lider național. El nu are discurs motivat pentru o populație care alcătuiește un creuzet demografic precum este Chișinăul.  În acest sens Filat îl depășește. Dacă nu ar avea patima banilor și a nemărginitei iubiri de sine, Filat ar fi ideal pentru funcția de lider național.

Chirtoacă și Filat s-au duelat în campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Chișinăul deţine o pătrime din populaţia ţării şi realizează jumătate din produsul intern brut. Americanii cred că R.Moldova începe și se termină la Chișinău.

Chirtoacă nu a reușit realizarea unui management performant în funcţia de edil al Chișinăului. Invitat în SUA, după 7 aprilie, a vorbit într-o engleză pocită, a debitat banalități și  a demonstrat ulterior că nu este capabil să fie liderul tineretului democratic proeuropean. Mai mult, prin discursul unchiului, pe care-l are de Păpușar, Chirtoacă a compromis obiectivul strategic de orientare a cetățenilor către Uniunea Europeană.

Declanşarea unei campanii mediatice cu privire la aşa-zise înclinaţii homosexuale ale Primarului Chişinăului, lansarea pe piaţa media din Republica Moldova a unei casete video contrafăcute, înregistrată în perioada studiilor în Franţa, casetă care, „chipurile“, ar proba că acesta este homosexual pasiv l-a nenorocit pe Dorin.

În plus, s-a bătut monedă pe faptul că primarul Chişinăului este necăsătorit iar în calitate de fost lider al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a pledat pentru apărarea drepturilor minorităţii sexuale, considerând că legalizarea homosexualităţii ar putea duce la integrarea mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Vladimir Filat, fost Director General al Privatizării şi al Administraţiei Proprietăţii de Stat (1998), fost ministru de stat (1999), deputat demisionar din Partidul Democrat din Moldova, lider al PLDM, ex-prim ministru, știe că Dorin Chirtoacă este favoritul lui Traian Băsescu. Dacă Teodor Stolojan accepta propunerea de a candida la funcția de președinte al României, Vladimir Filat avea să fie președinte.

Cu Teodor Stolojan, expert al Băncii Mondiale, am realizat un amplu interviu despre privatizarea din R.Moldova, care a fost compromisă cu succes. Am văzut personal cum Teodor Stolojan făcea anticameră la tânărul șef al departamentului privatizării, Vlad Filat.

Am discutat cu Vlad  Filat perspectiva investițiilor occidentale prin intermediul României și tânărul  a dat a lehamite din mână. L-am înțeles . Trebuie să se știe că Filat şi-a făcut studiile în România şi a deţinut, în anii ‘90, funcţia de lider al studenţilor şi elevilor basarabeni din România. În afară de studiile la drept Vladimir Filat a vândut televizoare ”Alfa”. Dar nu s-a oprit totul aici.

Vladimir Filat a fost monitorizat de SRI, potrivit mandatului 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, stabilindu-se conexiunile sale cu autorităţi şi oameni de afaceri din sfera crimei organizate, în celebrul scandal „Ţigareta Moldova“, fapt ce a făcut obiectul unui dosar intentat de Parchetul Iaşi. Un alt scandal cu ramificaţii internaţionale, legat de numele acestuia, îl reprezintă comercializarea avioanelor Tupolev 154 ale companiei Air Moldova. În 1994, Vladimir Filat şi-a transferat către sine, în calitate de director al departamentului Privatizării, contra unei sume simbolice IPTEH, un imobil somptuos, situat la intersecţia bulevardului  Ştefan cel Mare şi Sfânt – bulevardul  Ismail,  cu o valoare de piaţă de aproximativ 40-45 milioane de euro.

Băsescu, de asemenea nu a făcut nimic pentru Chișinău chiar dacă dădea indicații incendiare agenților economici de la Pitești să-l ajute pe flăcăul tomnatic de la Chișinău.

Am asistat, nu singură dată la  discuții extrem de serioase despre integrarea moldo-română. Președintele Ion Iliescu a fost la uzina de televizoare ”Alfa” și a promis susținere R.Moldova. La București televizoarele ”Alfa” au devenit marfă de  lux. Dar nici Iliescu, la fel ca și Mircea Snegur ,nu a fost ascultati de către europeni. Ei au interesul să vândă, iar noi să cumpărăm. Piața noastră și investitorul strategic se află în bazinul Mării Negre. Turcia și China, India, Federația Rusă sunt cei care ar merge alături cu noi. Vorbesc în cel mai  strict mod despre R.Moldova ca un stat cu economie de piață. Din punct de vedere geopolitic, rolul nostru este extrem de important, dar pentru aceasta avem nevoie de stabilitate politică. Foarte simplu spus, trebuie să-i îmblânzim pe secesioniști. Este foarte greu, dar nu imposibil să discuți cu actualii lideri politici de la Kremlin care vor să refacă Uniunea Sovietică. Repet, există căi sigure. Le-am descris în cartea ”Înapoi, de Drumul Mătăsii”. Am discutat principial cu Tomac, solul lui Băsescu, dar tânărul este la fel de nepregătit ca și șeful statului român. Aștept un răspuns plauzibil de la premierul român Ponta.

Incontestabil,insuccesele noastre poartă semnătura conducerii  României. Unitatea de vederi asupra identificării unui lider național unic în R.Moldova, ținându-se cont de faptul că ea este ocupată, în proporție de 11 la sută de ruși, ar pune punct duelurilor extenuante dintre liderii locali. Ideea națională de aici începe. Astfel,  Ghimpu căruia îi place fracul nu se va mai dușmăni cu Filat, nu-l va mai amenința. Pentru realizarea ideii naționale nu mai sunt buni nici Chirtoacă, nici Filat. Viața politică a unui individ este scurtă. Identificarea unui nou lider național credibil este un imperativ pentru cele două state românești.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole