De ce Filat flutură steagul alb? „Putin” al Moldovei se transformă într-un „Elţin” al Moldovei?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aparent, potrivit ultimilor indicatori, poziţiile lui Filat încep să slăbească, în timp ce comuniştii şi liberalii cresc. Se prea poate, că această evoluţie să fi fost legată de lipsa de consecvenţă de care a dat dovadă premierul în ultimul timp, dar şi de lipsa de reacţie la atacurile din partea PD şi PL. Pentru mine, cel puţin, a fost neclar momentul ruperii acordului alianţei, căruia ar trebui să urmeze trecerea PLDM în opoziţie şi provocarea alegerilor anticipate. Nimic din toate acestea nu a urmat. Dimpotrivă, liberal-democraţii au început să predea pasiv toate redutele, de bună voie, nesiliţi de nimeni: Procuratura Generală, Curtea Constituţională, Codul Electoral. Chiar şi Partidul Liberal a beneficiat de „o pauză de toleranţă”, reuşind să se dezmeticească după lovitura primită sub centură prin aşa-numitul „grup reformator”.

Astăzi ne mai amintim cu haz de tentativele lui Filat de a imita gesturile şi comportamentul preşedintelui rus Vladimir Putin. Îşi imaginează acum cineva un Putin care tremură şi tace?

E vorba de o strategie pe care noi încă nu i-am perceput sensul sau liberal-democraţii sunt ţinuţi în chingi de nişte situaţii pe care publicul larg nu le cunoaşte? Poate e vorba de dorinţa neţărmuită de a controla executivul, cu orice preţ, chiar şi cu preţul monopolizării unor instituţii de stat de nişte grupări oligarhice? Ultima miză ar putea fi legea bugetului de stat, care urmează să fie votată în toamnă, de care depinde în mare parte distribuirea raportului de forţe în teritoriu.

Partidele din fosta AIE scad în sondaje. Am putea presupune că masa votanţilor nu migrează spre PCRM, ci spre „zona indecişilor şi indiferenţilor”. În acelaşi timp, trebuie să observăm scăderea dramatică a încrederii în partidele politice în raport cu autorităţile publice locale, ceea ce înseamnă că trecere la un sistem electoral mixt ar putea deveni nu doar un colac de salvare pentru partidele aflate la guvernare, dar şi să asigure, în viitor, prezenţa unor personaje politice în legislativ, indiferent de rezultatele formaţiunii politice pe care o reprezintă.

Slăbirea încrederii în partidele politice, în raport cu autorităţile locale, ar putea însemna sfârşitul epocii în care formaţiunile politice au fost agenţi ai schimbării,  acest rol revenind tot mai mult comunităţilor locale, mass-media şi ONG-urilor şi agenţilor economici.

În cele din urmă, fiecare primeşte jucăria preferată, cu o garanţie pe o perioadă îndelungată: Filat – guvernul, ceilalţi fotoliile comode de deputaţi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole