De ce comunismul mai supravieţuieşte în R. Moldova? (Replica unui anticomunist)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-ar părea că trăim timpuri istorice pentru spaţiul pruto-nistrean şi că Partidul Comunist e pe cale să fie inclus în cartea roşie la rubrica „Faună”. Evenimentele din aprilie şi-ar găsi cu adevărat rostul dacă acest lucru se va întâmpla…

Dar discuţia ce am avut-o acum câteva zile cu o doamnă, măsurile deloc populiste ale guvernării democratice (dar absolut necesare), mai ales ale conducerii primăriei capitalei, precum şi răutatea PCRM din actuala campanie electorală, mă fac să nu fiu atât de sigur de dispariţia completă a acestora…

Nemulţumire…

„Ne-au anulat îndemnizaţiile”, „Ne-au mărit tarifele pentru transportul public, apă şi gaz”, „Ne alungă de la lucru pentru că nu vorbim româna”… Acestea sunt câteva din afirmaţiile doamnei cu care am discutat recent. Pe un ton ridicat, o voce plină de indignare şi într-o rusă insistentă, îşi exprima nemulţumirea faţă de guvernarea democrată. Astea le-am mai suportat… Mă gândeam că nu e atât de informată, şi că după o discuţie, o voi putea convinge că nu stau lucrurile chiar aşa cum vede ea. Dar când am auzit şi afirmaţii care începeau cu „La NIT au spus că…”, m-am aprins! Ei cum poţi explica unui om zombat (să fiu iertat că spun adevărul…) că îndemnizaţiile au fost anulate pentru cei care nu au făcut nimic ca să le merite, şi că aceşti bani ar putea fi direcţionaţi în domenii care au o necesitate mai strictă de finanţare?! Or, chiar dacă şi unele categorii de cetăţeni cărora li s-au anulat „cadourile de la stat” merită să le primească în continuare, trebuine să înţeleagă că până şi în Franţa, ţara cu cea mai bună calitate a vieţii (potrivit unui sondaj), concedierile au mers în lanţ pe timp de criză, ajungând la sute de mii de persoane. Nu poţi explica unui asemenea om că mai sunt şi factori externi de necontrolat de noi, cei care stăm în interiorul acestei ţărişoare. Dar nici guvernarea nu trebuie să mizeze prea mult pe acest argument de justificare a ceea ce se întâmplă. Oricum, guvernanţii fac tot  ce pot (sper eu) ca să ieşim din această criză. Dacă e aşa, urmează să mai vedem…

Naivitate…

„Au mărit tarifele pentru transportul public…”! Păi cum, doamnă, vrei să supravieţuiască Direcţia Transport Public cu asemenea tarife? Sunt sigur că până acum problema era în transportul învechit şi condiţiile deloc europene în acesta. Acum a trecut de cealaltă parte. Iată că mai sunt oameni care vor de toate, făcând nimic şi… de nimic. Făcând de nimic pe cei ce cu adevărat vor o schimbare. Asemenea oameni nu vor fi mulţumiţi niciodată! Numai dacă, şezând toată ziua în faţa televizorului, cineva „s verhu” o să-i facă „cadouri” în fiecare lună din buzunarul celor care muncesc numai ei ştiu cum. Aici sunt unele din motivele pentru care comunismul mai are succes în Basarabia… Lenea şi nostalgia! Unii din cei care au trăit pe timpul URSS, au o mare nostalgie după timpurile în care nefăcând nimic, colhozul avea grijă să ia ceva de la cel ce face şi să dea tuturor. Dar oricum, nu văd de ce aş asemăna comunismul de atunci cu cel de azi. Dar lumea noastră naivă, însă, îi aseamănă. Unica tangenţă pe care o văd eu între acestea este tortura şi dictatura.

Şi totuşi, ca un cetăţean simplu, sunt şi eu foarte nemulţumit de scumpirile recente. Sunt gata să accept câteva din ele ca fiind necesare şi inevitabile, dar cu scumpirea periodică a petrolului cred că se putea face ceva… Asta e o altă temă.

Lene…

Îi spun doamnei: „De ce nu vă angajaţi la lucru undeva? Mai aveţi mult până la pensie.”. Răspunsul a fost: „Ne alungă de la lucru pentru că nu vorbim româna…”! Ha! Asta e culmea! Doamnă, am mai fost şi eu peste hotare, inclusiv 2 ani în Sankt-Petersburg (Rusia). Nimeni nu vorbeşte cu originarii de acolo în altă limbă decât rusa. Iar chiar dacă şi se mai admite asta, la sigur nu vorbesc în română, şi mai ales, nu într-o anumită funcţie, fiind angajat undeva. Nimeni nicăieri în lume nu tolearează aşa ceva, luând-o drept insultă la adresa băştinaşilor. De ce noi trebuie să tolerăm asta? Ajungem iar la lene. Majoritatea vorbitorilor de limbă rusă nu au dorinţa să înveţe limba poporului care i-a găzduit cu prea multă ospitalitate. Cu tot respectul faţă de ei (am prieteni rusolingvi foarte buni), dar, cerând să fim respectaţi, nu cred ca vă încălcăm drepturile.

P.S.: Sunt cursuri de română gratuite în Chişinău. Dorinţă să fie!

Terminator is back…

Într-o campanie electorală recentă, capii PCRM au anunţat că revin din vacanţa de iarnă cu forţe noi şi noi strategii de luptă împotriva celor ce au „ocupat ţara”. „Vom elibera ţara de ocupanţi”! Tare de tot! Declaraţii demne de un râs zdravăn. Nu comentez prea mult aceste declaraţii, pentru că au făcut-o alţii foarte bine înaintea mea.

Dar, totuşi, răutatea şi frica comuniştilor, prostia, lenea, nostalgia, naivitatea şi lipsa de informaţii veridice a unor cetăţeni care îl mai aşteaptă pe Godot (Voronin), precum şi indiferenţa unora ce sunt împotriva comuniştilor, face posibilă reapariţia PCRM ca partid influent în Republica Moldova. Eu aş evalua raportul de posibilatate de 1 la 10. E destul de mult…

Deşteaptă-te, române!

Cei ce sunt cu mintea şi inima pentru democraţie, mai avem de muncit pentru a aduce pe unii din pădure în centrul urbei, metaforic vorbind.

Cu drag de voi şi de ţară,
Constantin OrioN.

Comentarii