De ce a fost reabilitat Renato Usatîi în politica de la Chișinău?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerea lui Chiril Gaburici în fruntea Guvernului, alianța PLDM-PD-PCRM, trădarea făcută lui Iurie Leancă, precum și multe alte evenimente din luna februarie, ne-au făcut să evităm și să nu observăm că pe un alt eșichier politic se întâmplă și alte lucruri interesante.

Dacă nu ați uitat, în toamna anului trecut, cu câteva ore înainte de ziua alegerilor parlamentare, politicianul Renato Usatîi a fugit din Republica Moldova, iar câțiva oameni din dubiosul său partid au fost ridicați pe sus de către organele de drept. Tot în acea perioadă, instituțiile de forță au intrat cu tot cu ușă în casele mai multor activiști, unde au găsit arme și alte obiecte periculoase. Ca urmare a celor constatate, Comisia Electorală a solicitat prin intermediul instanței de judecată să fie exclus Partidul lui Renato din cursa electorală, fiind catalogat ca fiind o formațiune finanțată din afara țării, creată intenționat pentru a aduce la putere persoane dubioase. Respectiv, Renato Usatîi și Partidul său au fost considerați un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova.

Peste câteva luni de scandal, ne-am trezit în luna februarie că Renato Usatîi relansează procedurile de înregistrare a „Partidului Său”, numit și „Partidul Nostru”, iar toți acei periculoși reținuți de poliție au fost eliberați, fără să se revolte cineva și fără să spună că vor cere despăgubiri la CEDO pentru faptul că au fost reținuți și plasați în izolator ilegal, contrar tuturor procedurilor.

Zilele trecute aflăm, în mod aproape festiv, că „Partidul Nostru” este cu acte în regulă, iar Renato Usatîi este lider de partid, votat prin Skype.

Totul, începând de la petrecerea noului Congres, până la eliberarea „deținuților politici” și până la înregistrarea partidului, a durat două săptămâni. De atâta au avut nevoie „teroriștii” să-și înregistreze Partidul și să aibă actele în regulă pentru următorul scrutin, chiar dacă au fost considerați anterior cel mai mare pericol al Țării noastre.

Organele abilitate, printre care și Ministerul Justiției, s-au grăbit să acorde avize pozitive „Partidului Nostru”, fără să se revolte cineva că liderul partidului se află în exil și că nu a fost efectiv la adunarea de „constituire” a formațiunii politice. De data aceasta totul s-a considerat absolut legal și lipsit de primejdii.

Oare a fost solicitată o declarație prin Skype și pentru organele de drept, prin care Usatîi să jure că nu va face nimic rău Republicii Moldova?

Graba aceasta, cu reabilitarea lui Renato Usatîi în politica moldovenească, sigur nu a putut fi posibilă fără un suport înalt din centrul puterii de la Chișinău, aleasă recent. Nu vreau să dau nume, însă lucrurile pot fi realizate rapid doar dacă se dă ordin. Am trecut prin situații cu „ordin de sus” și cunosc ce înseamnă aceasta. Partea cea mai interesantă este runda de întrebări care apare fiecăruia în cap după ce analizează tot ce a fost, toate acuzațiile și scandalurile legate de Partidul „Patria” și Usatîi, precum și despre presupusa încercare a Rusiei de a intra în Parlamentul Republicii Moldova pe ușa deschisă de către Partidul lui Renato.

Acum, după noile evenimente, evident, apar întrebările cu privire la scopul readucerii lui Usatîi în politica de pe malul râului Bâc. Restabilirea „reputației” și „imaginii pozitive” a lui Renato au ca scop principal să oprească un partid politic sau un nou proiect politic. Nimeni nu mă poate convinge că repunerea lui Renato în lista politicienilor se face doar de dragul „democrației”, ori de dragul executării unei decizii judecătorești. Nu ar fi fost prima oară când Moldova nu execută o hotărâre judecătorească. În cazul lui Renato nu se declanșa un precedent, ba din contra, se mergea mai departe pe aceeași idee să fie apărată Republica Moldova de politicieni care sunt gata să trădeze ori să vândă Moldova pentru 30 de galbeni murdari.

Fiecare din voi puteți să deduceți cine încearcă să se avânte în teatrul politic de la Chișinău. Totodată, sunteți în stare să deduceți cine este pe cale să se lanseze cu o echipă nouă. Acești politicieni, aflați în ascensiuni sau la început de drum, sunt principalele ținte pentru noul „Renato Usatîi”. Se pare că unor politicieni de la Chișinău nu le place să le fie suflată puterea de sub nas de alte partide și de alți politicieni.

Сила в правде, stimați cetățeni!

Comentarii