Datorită implicării președintelui Dodon materialul propagandistic al Iradei Zeynalova a fost difuzat la una din cele mai importante televiziuni din Rusia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Propagandista rusă, Irada Zeynalova a fost întoarsă de pe Aeroportul Internațional Chișinău de către Poliția de Frontieră. Motivul e unul clar, aceasta prezintă un pericol pentru integritatea și imaginea țării noastre. Doar că, s-a ivit un președinte mic da voinic în opinia lui, vasalul rușilor în Moldova, Igor Dodon care personal a invitat-o pe jurnalistă, să-și facă materialele propagandistice.

Zeynalova și-a făcut cu multă responsabilitate munca, e plătită pentru propagandă și  materialul a ieșit unul foarte bun, să recunoaștem. Vata nu are decât să aplaude, „cât este de nenorocită Moldova, vrea să fugă de Rusia, care-i este cel mai apropiat și fidel prieten” asta fiind ideea generală.

În materialul realizat și publicat de către NTV, Uniunea Europeană este prezentată drept principalul oponent al progresului Republicii Moldova, drept cei care sprijină corupția. Uniunea Eurpeană și SUA dar nu Federația Rusă este de vină pentru că mai există și azi problema Transnistreană, pentru că anume UE și SUA au fost împotriva planului Kozac de federalizare a Republicii Moldova.

La jurnalista rusă nu ar trebui să avem mari pretenții, pentru că asta-i munca ei și nu o leagă absolut nimic de Moldova. Mai grav e că unii politicieni importanți din Moldova vin cu declarații false care au ca scop să denigreze imaginea țării în care ei activează ca și politicieni și teoretic ar trebui să apere interesele țării.

Deci, în declarația lui Bogdan Țârdea, deputat din partea PSRM, se spune că anual din Federația Rusă, moldovenii primesc în jur de un miliard de dolari, Rusia fiind cel mai important stat din acest punct de vedere. Doar că din datele transmise de către BNM, „Pe parcursul perioadei ianuarie – noiembrie 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1093.47  milioane dolari SUA, cu 11.0 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.” Deci, declarația lui Țârdea este una falsă! Un miliard este suma totală primită de moldoveni de peste hotare.

Logic, cei din Rusia primesc salariile în ruble, cu unele excepții. În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 47.4 la sută (în descreștere cu 2.9 p.p., comparativ cu noiembrie 2016), urmate de transferurile în euro – 44.2 la sută (în creștere cu 5.3 p.p.) și cele în ruble rusești – 8.4 la sută (în descreștere cu 2.4 p.p.). Așadar, ruble sunt transmise doar în valoare de 8.4%. Cine a primit sau a transmis bani din exterior știe că nu prea e rentabil să schimbi banii doar pentru a-i trimite.

Evident că mai sunt trimiși bani din Rusia și în valută străină, dar aceștia sunt pentru bussines, trimiși de către rechinii bussinesului rus, pentru a dezvolta vreun partid politic, sau vreo televiziune sau o cu totul altă afacere care ar avea ca scop să mențină influența rușilor în teritoriu. Astfel de cazuri sunt foarte multe luînd în vedere faptul că Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova deținând o pondere de vreo 30% din transferuri. Dar de un miliard de dolari de care vorbea Țârdea nu poate merge vorba!

Următorul care a zis o boacănă e Victor Stepaniuc, fostul deputat din partea PCRM și atenție.. decan al facultății de Științe Politice al Institutului de Relații Internaționale din Moldova, deci o persoană care are acces direct la mințile verzi a tinerilor. Stepaniuc spune că maxim 15% din moldoveni sunt împotriva Rusiei, considerând că aceasta ar influența negativ țara noastră. Dar hai să privim un pic sondajele, în cadrul ultimului sondaj IMAS, 24% din moldoveni doresc Unirea cu România. Câți unioniști știți care ar iubi Rusia? De fapt, pro Rusia e undeva jumătate din cetățenii Republicii Moldova, iar aceleași sondaje care indică preferințele cetățenilor noștri vis-a-vis de Uniunea Europeană și Uniunea Euro-Asitatică de fapt elucidează perfect situația cu admirația și dizgrația față de Federația Rusă.

Dacă veți privi cu atenție, depășind starea de greață veți vedea că se pune accent pe situația din Moldova ca fiind una similară cu Ucraina. Iar teza preferată a propagandiștilor ruși, va fi degrabă foarte tirajată și în presa moldovenească. „Хотите чтобы у нас было как на Украине?” va răsuna din fiecare televizor.

Aș dori să ofer acum o întrebare ONG-urilor de presă finanțate din banii UE, care au luat apărarea jurnalistei ruse în momentul în care a fost întoarsă de pe Aeroport. Sunteți satisfăcuți?

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole