Dacă UE pierde Ucraina, RM pierde Transnistria…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De peste două decenii se tot încearcă reunificarea celor două maluri ale Nistrului. Această reunificare, cunoscută adeseori sub emblematica sintagmă “rezolvarea conflictului transnistrean”, s-a transformat deja într-un mit, utilizat cu ardoare în campaniile electorale, dar lăsat să zacă în praful celorlalţi 4 ani intermediari (mă rog, folosindu-se uneori “măturările digitale sau televizate”). Din nefericire, problema transnistreană e una de factură internaţională, nu doar naţională. Iar în acest caz, lucrurile sunt mult mai complicate.

Dacă Ucraina ar fi semnat Acordul de Asociere cu UE, ulterior devenind membră a acesteia, ar fi rezultat un moment propice pentru acel deziderat naţional, enunţat mai sus. Căci, bucăţica de pământ, autointitulată Transnistria, ar fi fost înconjurată de Uniunea Europeană, iar legăturile acesteia cu pseudo-maică-sa Rusia, ar fi fost limitate sau chiar rupte.

Anume din acest motiv, hrăpăreţul din est (Federaţia Rusă), ţine cu tot dinadinsul să-şi aibă sub influenţă Ucraina (să nu ne lăsăm minţiţi de insinurea parteneriatului estic vamal). În caz contrar, dacă pierde Ucraina, Rusia pierde şi Transnistria, şi Republica Moldova (să fim sinceri – suntem încă sub gheara Rusiei), şi accesul către sateliţii săi cu origini slave din sud-estul Europei, precum Bulgaria sau Serbia.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană e conştientă de aceste interese ale Rusiei, străduindu-se să le contracareze. Astfel, unii ar plasa UE şi Rusia pe aceeaşi lungime de undă, în ce priveşte interesul expansionist, doar că există atâtea deosebiri în felul acestora de a acţiona. Un prim exemplu ne serveşte atitudinea răutăcioasă şi embargoul impus de Rusia înainte de plecarea Ucrainei la Vilnius (noiembrie 2013), vizavi de acţiunile diplomatice ale UE, chiar şi după refuzul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere.

După aproape 2 luni de la refuzul lui Ianukovici privind semnarea Acordului de Asociere cu UE, aceasta din urmă este în continuare dispusă să-l semneze. Ş-aici nu este vorba de răbdare sau mare pasiune pentru Ucraina, ci despre consecinţele grave rezultate din aşa-zisa “victorie” a Rusiei.

Experţii în dreptul internaţional se arată îngrijoraţi privitor la integritatea statului ucrainean. Conflictele din ultima vreme ar putea duce la o dezbinare a acesteia. Iar această dezmembrare ar fi pe placul Rusiei sau UE? Răspunsul e la suprafaţă.

Cât ţine de noi, observăm deja atitudinea securităţii ruse de la Tiraspol, precum şi amploarea mişcării găgăuzilor din sudul Republicii Moldova. Mai veche este problema ruşilor din zona Bălţi, iar mai nouă ar putea fi a bulgarilor, vecinii găgăuzilor. Oare ce urmează? Dezbinarea României? A Poloniei?

Tocmai din astă cauză, Uniunea Europeană nu cedează şi nici nu trebuie s-o facă. Căci e spre binele ei, dar şi al nostru, al statelor mici cuprinse în “bătaia” marilor puteri.

Aşadar, concluzia rezultată din toate evenimentele recente este – dacă Uniunea Europeană pierde Ucraina, Republica Moldova pierde Transnistria…

P.S. Acum mă-ntreb – dacă pierdem Transnistria (altfel spus – cu Rusia în coaste), mai vedem vreodată regimul liberalizat de vize?

Nu uitaţi să votaţi

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole