DACĂ TRECE MOȚIUNEA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu, membrii ai fracțiunii parlamentare ACUM,  s-au adresat Procurorului General interimar, solicitând o anchetă referitoare la o posibilă spălare de bani  din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. De aici.

Gestul se înscrie în campania electorală pentru turul doi al alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău: indirect, Andrei Năstase a pus tunul pe PSRM și pe Ion Ceban, contracandidatul din turul doi.

Andrei Năstase s-a aliat criticilor aduse la adresa socialiștilor acuzândul pe președintele Dodon de faptul că s-a opus reformei justiției și că a instituit controlul unor instituții publice și a cheltuit bani publici fără folos pentru cetățenii moldoveni. De aici.

În același timp, el a declarat că nu va accepta o coaliţie cu socialiştii în Consiliul Municipal Chişinău, după modelul din Parlament, şi că se va alia cu oricine va propune sau va accepta proiecte bune pentru Chişinău. De aici.

Surse din cadrul faracțiunii parlamentare ACUM afirmă, sub acoperirea anonimatului, că Andrei Năstase refuză orice sugestie venită din partea premierului Maia Sandu. Maia Sandu este conștientă că atacurile la adresa PSRM ale candidatului la Primăria Chișinău, Andrei Năstase, pot provoaca căderea Guvernului condus de ea.

Amintesc că, în data de 17 Octombrie 2019, fracţiunea Partidului Democrat din Moldova a înaintat o moţiune de cenzură Guvernului Sandu. Moţiunea urmează să fie examinată la următoarea şedinţă a Parlamentului Republicii Moldova.

Între timp premierul Sandu a încercat să dreagă busuiocul: „Unii candidați fac tot felul de declarații ca să atragă votul alegătorilor” și a declarat, în apărarea coechipierului politic că nu vor fi acceptate alianțe cu Partidul Democrat .De aici.

Într-un comentariu al președintelui Dodon dedicat desfășurării alegerilor locale s-a sugerat că formarea unor majorități PSRM/ACUM în Consiliile locale/raionale și în Consiliul Municipal Chișinău ar fi o condiție pentru funcționarea coaliției PSRM/ACUM din Parlamentul Republicii Moldova.

Este cât se poate de clar că, în funcție de comportamentul lui Năstase, socialiștii moldoveni vor vota, sau nu, moțiunea de cenzură depusă de Partidul Democrat din Moldova. Acesta este motivul pentru care nu a fost stabilită  data viitoarei ședințe a Parlamentului. Socialiștii moldoveni și-au asigurat o marjă de timp pentru a urmării, atent, evoluțiile politico-electorale.

Care ar fi motivul pentru care liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr supune riscului funcția de prim-ministru deținută de coechipierul lui politic, co-președinte al Blocului politic ACUM, Maia Sandu?

Andrei Năstase este deranjat de ratingul mare al premierului Maia Sandu. E posibil ca discursul critic la adresa socialiștilor să-i aducă punctele electorale necesare instalării în funcția de primar al Chișinăului. În acest caz, cu Maia Sandu demisă din fruntea Cabinetului de Miniștrii și el în funcție la Primărie, liderul Partidului Demnitate și Adevăr are deschisă calea spre prezidențialele de anul viitor.

Scopul, scuză mijloacele: responsabilitatea pentru o eventuală cădere a Guvernului îi aparține lui Andrei Năstase.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole