Dacă Dodon contestă autoritatea Curții Constituționale ar trebui să-și prezinte demisia dat fiind că este Președinte ca efect al Hotărârii Curții Constituționale

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru că Dodon contestă autoritatea Curții Constituționale, e bine să ne amintim cine a sesizat Curtea cu privire la necesitatea precizării momentului în care expiră termenul de 3 luni după care poate fi dizolvat Parlamentul. Chiar. Cine? Stop, că Dodon în persoană s-a adresat către Curtea Constituțională motivând că chestiunea nu e clară!

Curtea, urmare a sesizării lui Dodon, a decis. Numai că Dodon zice că nu a decis corect. Rezultă că el știe cum este corect. Dar dacă ai știut cum este corect, de ce ai mai sesizat forul constituțional? Pe de altă parte, dacă n-ai știut și ai mers la Curte cu întrebatul, păi atunci rezultă un fapt evident, anume că trebuie să accepți și răspunsul pe care ți l-a dat Curtea.

Și eu am o părere diferită de cea a Curții Constituționale cu privire la data de la care ar trebui să fie calculat momentul de la care începe să se consume termenul de 3 luni. Numai că deciziile Curții se execută, nu se discută. Mai exact, avem dreptul să discutăm, dar se execută în orice caz. Iar părerile pot fi bune pentru viitor, dacă sunt pertinente.

Apoi, oricare ar fi fost data de la care se calculează termenul, oricum tu, Dodon, ai avut 3 luni la dispoziție ca să ticluiești alianța cu blocul ACUM. De ce nu ați făcut treaba asta? Ți-a luat Curtea pixul din mână și nu v-a lăsat pe voi, Dodon, Maia și Năstase să semnați un acord timp de 90 de zile?

Apoi, e chiar atât de evident că ați fi semnat până astăzi un acord dacă nu ar fi dat Curtea Constituțională decizia? Pentru că dragul de ”coaliție situativă” v-a apucat fix imediat după apariția deciziei Curții. Atenție, Curtea Constituțională nu a dat o decizie ulterior încheierii coaliției între PSRM și ACUM, respectiv Dodon, Sandu și Năstase ca să o schimbe, de exemplu. Curtea nu a determinat existența sau lipsa coaliției și nu a modificat voința părților prin decizia sa. A, că Dodon, Maia și Năstase s-au trezit abia după apariția deciziei Curții, e problema lor și doar a lor. Dar asta e o problemă de succesiune de evenimente în care liderii politici au avut libertatea de a decide iar Curtea a avut obligația de a da o soluție legală. Atât.

În concluzie, oricare ar fi chestiunile de subtilitate constituțională cu privire la calcularea termenului, Curtea Constituțională nu a influențat comportamentul partidelor care au negociat. Atitudinea partidelor și efectele acesteia constituie în exclusivitate responsabilitatea liderilor acestor partide.

În altă ordine de idei, dacă tot nu recunoaște Dodon autoritatea Curții, nu ar fi cazul logic ca dânsul să-și prezinte demisia având în vedere că deține funcția de Președinte ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale?

 

Comentarii