DA rămâne doar cu platforma. De ce combatanții părăsesc partidul?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sâmbătă, Uniunea veteranilor războiului pentru independență au avut o ședință, în cadrul căreai, majoritatea a spus NU platformei DA. Ca să fiu mai explicit au votat pentru ideea de a părăsi platforma DA, fiind dezamăgiți de faptul că mișcarea civică s-a transformat într-un partid, care promovează interesele unor persoane cu trecut dubios. Reacțiile nu au întârziat. În câteva minute toți au dat vina pe “mâna lui Plahotniuc”. E cel mai simplu. E cu mult mai complicat să afli adevărul.

Adevăratul motiv, însă, e altul. Nici măcar cel invocat de veteranii care sunt gata să coboare de pe platformă. Problema este că Țopii, prin interpușii lui, îi vrea cu mult mai agresivi, mai hotărâți în acțiuni. Năstașii, Moțpanii și ceilalți lideri și-ar fi dorit mult să-i transforme într-o structură paramiliatară, gata oricând să intervină atunci când va primi comanda, sub pretextul că națiunea este în pericol.

Vă mai amintiți de înregistrarea din luma mai, când membrul Uniunii Mihai Tomacinschi îndemna camarazii de armă să fie gata pentru acțiuni violente, cum ar fi ruperea cordoanelor de polițiști?

Astăzi, la trei luni de la apelul lui Tomacinschi, cei mai raționali încearcă să excludă elementele radicale din organizație chiar dacă această purificare se lasă cu scântei. În timp ce Eduard Maican, președintele Uniunii declară că se va pune în discuție colaborarea de mai departe dintre ong și platforma DA, Vasile Năstase scrie pe facebook că totul este o minciună. Acest ins pretinde că știe mai bine cum stau lucrurile în interiorul uniunii decât însuși președitele.

Adevărul dur este că în față sunt alegerile prezidențiale, iar visul lui Nadrei Năstase de a fi desemnat candidatul opoziției de dreapta s-a spulberat. În aceste condiții, finul lui Victor Țopa merge pe cont propriu în alegeri, mizând doar pe banii nașului interlop și pe deprinderile de luptă ale veteranilor. Știe că nu are șanse să câștige democratic fotoliul de președinte și, atunci, o soluție ar fi, poate, un nou 7 aprilie. Cu ajutorul combatanților, mimezi revoltă „națională” pentru a pune presiune pe guvernare. Fără veterani, însă, e aproape imposbil. Se miza mult pe oameni care au luptat pentru țară, cu trecut glorios ca într-un final platforma DA să rămână cu artiști și specailiști în pri(h)vatizări și membri care își bat soțiile.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole