Curtea Constituţională va examina azi constituţionalitatea legii cu privire la acordarea mai multor atribuţii unui Prim-ministru interimar

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constituţională (CC) va examina azi sesizarea deputaţilor liberali Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteau cu privire la adoptarea Legii ce permite acordarea mai multor atribuţii unui Prim-ministru interimar. Astfel, acesta are aceleaşi atribuţii ca şi Prim-ministrul titular cu excepţia adoptării hotărîrii privind demisia Guvernului sau Prim-ministrului, formării şi propunerii componenţei Guvernului.

 Această Lege (împreună cu altele) a fost votată la data de 3 Mai de către deputaţii PLDM şi PCRM. Ulterior, acest pachet de legi a fost criticat de către oficialii UE şi au recomandat ca acestea să nu fie promulgate de Preşedinte, dat fiind faptul că sînt anticonstituţionale, antieuropene şi antidemocratice. În pofida recomandărilor, aceste legi au fost promulgate.

 Împuternicirele suplimentare ale Premierului interimar au fost calificate din start ca fiind o posibilitate în mîna lui Filat de a se răzbuna pe PL şi PD. Astfel, ieri am fost martorii primelor „victime” din PL. A fost demis vice-premierul Mihai Moldovanu, ministrului Transporturilor Anatol Șalaru şi a șefului „Moldsilva”, Ion Cebanu. De asemenea, Valeriu Muntanu a solicitat astăzi, judecătorilor CC să examineze posibilitatea ca, pe lângă sesizarea cu privire la controlul constituționalității atribuțiilor prim-ministrului interimar, care urmează să fie dezbătut pe parcursul zilei de Înalta Curte, să fie analizată și legalitatea decretelor președintelui Nicolae Timofti privind revocarea acestora din funcţie

 Reeşind din reacţia partenerilor europeni, cred că CC v-a suspenda acţiunea legii respective, iar Preşedintele Timofti se va alege cu încă o bilă neagră. Dar, mai vedem.

 Cam asta.

blog: vieru.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii