Curtea Constituțională a împăcat capra cu varza

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ziua de ieri, cu siguranță, este una istorică. Va intra, cel puțin, în manualele de politologie. Asta pentru că numai moldovenii se pot prinde abia după 16 ani că au o Constituție nu chiar constituțională și că am avut în fruntea țării doi președinți neconstituționali (Voronin și Timofti). Știrea generată de Curtea Constituțională a căzut peste noi asemnea unui meteorit. Nu cred că cineva se gândea la o astfel de întorsătură pe arena politică. Tocmai din acest motiv, am așteptat să văd reacțiile liderilor de opinie, ca mai apoi să-mi dau și eu cu părerea.

Dacă facem abstracție de argumetele juridice ca să apelăm doar la rațiune, se crează impresia că cei șapte oameni (judecătorii Curții Constituționale) pot decide orice. Ei au demonstrat că sunt mai presus decât puterea legislativă și executivă. Haideți să ne amintim cât efort au depus unii politicieni pentru a schimba modalitatea de alegere a președintelui. Vă mai amintiți de referendumul eșuat din 5 septembrie 2010? După învestirea șui Timofti în funcție spritele s-au mai potolit, dar odată cu expirarea mandatului, problema a reapărut pe tapet. Platforma DA a început să adune semnături pentru un nou refrendum, iar guvernarea a căzut de acord să pună la vor în Parlament modificarea Constituției, astfel încât șeful statului să fie ales direct. S-a făcut multă vâlvă ca, într-o zi de vineri, Alexandru Tănase să-i potolească pe toți.

Curios este și faptul că, acum, fiecare încearcă să scoată dividente politice. Aproape toși liderii politici își asumă meritele. Năstase tirajat de portavocea platformei (Jurnal TV) a declarat că nimic nu era dacă nu era platforma DA. Dodon își rupe cămașa de pe el, declarând că se datorează socialiștilor, atc. Probabil unicii care au dreptul moral să se laude sunt liberal-democrații. Asta pentru că magistrații Curții au luat decizia la sesizarea lor. Visul cetățenilor a devenit realitate, a declarat președintele fracțiunii PLDM, Tudir Deliu. Potrivit lui, “deciziaeste rezultatul consecvenței partidului din care face parte, care a promovat începând cu anul 2009 revenirea la alegerea președintelui prin vot direct”.

În aceste condiții chiar nu-i înțeleg pe cei care fac aluzii la faptul că magistrații au schimbar regulile de joc la insistența lui Plahotniuc. De data aceasta, Plahotniuc chiar nu are nimic de câștigat, ci poate doar de pierdut. Până mai ieri, toți erau cinvinși că viitorul președinte, aled de Parlament, va fi unul conttrolat sută la sută de guvernare. Nu-i așa? Acum, judecând după sondaje, mă tem că viitorul președinte va fi Dodon. Nu pentru că e tare, ci pentru că nu are concurență. Usatâi și Chirtoacă sunt prea tineri, Maia Sandu și Andrei Năstase nu au șanse, iar PD, PL și PLDM mă tem că nu au candidați gata să lupte cu socialistul Dodon.
Într-un cuvând decizia Curții e bună, dar consecințele nu prea.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole