Cum votăm așa avem. Parlamentul – oglinda societății

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Gata. S-a terminat. Moldovenii au ales. Republica Moldova va continua fără emoții parcursul european. În cel mult două săptămîni cred că o să avem constituită Alianța pentru Integrare Europeană 3. Iar de Anul Nou, Președintele Nicolae Timofti va felicita moldovenii pentru alegerea făcută și le va dori mai multă înțelepciune.

Fiind procesate deja peste 98 % din buletinele de vot, tabloul politic arată așa: PSRM – 20.90%, PLDM – 19.75%, PCRM – 17.86%, PDM – 15.96%, PL – 9.53%. Voturi declarate nevalabile – 68.560.

Mulți s-au grăbit să vorbească despre “miracolul socialiștilor”. Eu personal cred că nu a fost nici un miracol. Explic. Cu trei zile înainte de alegeri, partidul lui Renato Usatîi a fost exclus din cursa electorală. Au existat motive temeinice. Evident, electoratul lui Usatîi, s-a orientat spre cel mai extremist partid pro-rusesc rămas în cursă. Apoi se mai adaugă și poza cu Putin. Deci din cele 20 % obținute de SRL-ul condus de Dodon, 10 % sunt ale lui Renato Usatîi, 7 % sunt pentru poza cu Putin, și alte 3 % reprezintă defapt adevăratul scor pe care îl are acest SRL cunoscut și ca PSRM. Toate aceste procente evident că au fost rupte la rîndul lor din PCRM, care-și continua prăbușirea.

2_87234900După mine, viitorul Parlament va fi cel mai reprezentativ. Sau dacă pînă acum Parlamentul Republicii Moldova era supranumit pe nedrept “oglinda societății”, deacum o să fie ok. Pentru că în sfîrșit, Dodon ca lider de SRL, ce nu se aștepta să acumuleze mai mult de 6%, a inclus pe listă tot felul de specimente care vrem nu vrem, trebuie să recunoaștem că reprezintă o parte din societate. Acum în sfîrșit, toți tinerii lenoși și neștiutori de carte, care scriu “Republika Moldova”, toți gopnicii vor avea omul lor în Parlament ( cc Marina Radvan). Sau Bogdan Țîrdea, care va reprezenta toți mincinoștii și lichenele societății civile. Și mai sunt astfel de exemplare în acest SRL, dar nu atît de cunoscute. Cu timpul îi veți cunoaște și admira în toată “splendoarea” lor.

Și revenind la AIE3, știm că va putea forma fără emoții o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă, va forma viitorul Guvern, dar nu are destule mandate pentru a alege peste un an un nou Președinte de țară.

Eu vă sfătui să nu vă faceți griji, pentru că în Parlament este Dodon cu destule specimente care va înainta un nou “test al statalității” viitorului candidat pentru funcția de Președinte și-l va vota fără probleme. El a demonstrat deja că poate. Să ne trăiți domnule Nicolae Timofti! 😉

P.S.
Uniunea Europeană – Poporul a decis!

captură imagine: inprofunzime.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole