CUM SĂ-I ASIGURI LUI DODON UN NOU MANDAT? Să-i iei guvernul și să-l dai înapoi Maiei Sandu sau, Doamne ferește!, lui Andrei Năstase

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe voi nu vă sperie cum actuala opoziție, mai ales cea ”antioligarhică”, împarte pielea ursului din pădure? Ați auzit, probabil, de tot felul de scenarii, care se vehiculează în prezent în spațiul public, potrivit cărora, Năstase ar fi dispus să-i cedeze Maiei fotoliul de președinte, în schimbul funcției de premier. Adică să nu mai candideze la prezidențiale și să-și susțină fosta concubină de bloc, cu condiția ca aceasta să nu-l demită după alegeri și nici să nu declanșeze anticipate, care l-ar lăsa fără ortaci în Parlament.

Vorbesc serios. Justițiarul de Mândrești este foarte hotărât să demonstreze că fotoliul de premier i se potrivește mai bine decât cel de ministru de Interne (cel de primar general nu se ia în calcul, pentru că, să fim serioși, nu poți demonstra mare lucru într-o singură zi). Mai mult, este convins că astfel s-ar face dreptate, adică funcția de șef al cabinetului de miniștri s-ar ridica oarecum la înălțimea personalității sale și ar repara o nedreptate, admisă ATUNCI, pe vremea ACUM, de țâfnoasa sa parteneră de alianță.

Și Maia Sandu cică ar sta pe gânduri. Pe de o parte, ar vrea să-și continue ”reformele” și concursurile de meritocrație, începute de Guvernul Harvard, pe de altă parte, nu i-ar strica nici funcția de președinte, că aceea se pierde mai greu și poți să-ți asumi răspunderi mai multe. Nici electoratul ”antioligarhic” nu mai e atât de activ, din cauza absenței oligarhului, respectiv, Andrei i s-ar cam împletici printre picioare în campania electorală, mai ales că-i tare supărat și, de data asta, precis o va ține de fustă să nu treacă nici măcar în turul doi.

Bine, cel puțin pentru mine, era clar încă de anul trecut că baistrucii de la grădinița cu păpădii, care au picat din stradă în parlament (în aplauzele frenetice ale progresiștilor chiftiți de coffee break-uri) nu vor face altceva decât să se joace de-a mama și tata. Pentru că, mă rog, așa-s copiii, vor și ei să fie ca cei mari. Dar credeam că după aia vor mai crește și vor merge în clasa întâi. Cine știa atunci că va fi carantină și se va suspenda învățământul?!

Acum, după ce criza i-a îngustat serios traheele gospodarului de la Condrița, o revenire în forță a trepădușilor la treuca puterii ar fi mai ceva decât o gură de ozon. În caz contrar, o va lua de-a rostogolul la vale, cu tot cu guvernul său tehnocrat, și ar ajunge zburlit de-a binelea în campania prezidențială. Ce să le răspunzi cetățenilor curioși, la emisiunea ”Președintele răspunde”, când vor constata că roșiile, castraveții, cocoșii și curcanii cresc bine doar la Condrița, unde este apă centralizată și unde să fii gospodar e doar o chestiune de hobby? Денег нет а вы держитесь, cum le-a spus premierul rus Dmitri Medvedev confraților săi din Crimeea, după ce au fost alipiți, cu sau fără voia lor, la ”patria-mumă”, în 2014? Nu știu dacă la noi va ține îndemnul. Deja acum, nevestele, care vând răsad și de toate la piețele agricole bucșite de oameni, își acoperă cu masca doar gura, nu și nasul. Mă tem că, mai aproape de expirarea stării de urgență în sănătate, iarmarocul se va muta la guvern și președinție și atunci măștile chiar nu vor mai ajuta. Degeaba le sperii cu al doilea val de pandemie și le arăți exemplul Primei Doamne. Când ți-e foame și sete nu te mai sperie un virus încoronat care trece prin tine ca o banală răceală, iar sera și cotețele gospodărești de la Condrița le-ar putea irita și mai tare. Și când te mai gândești că și Moscova-i bosumflată pe Dodon, din cauză că nu i-a putut asigura transferul ”ajutorului” bănesc, treaba chiar pute rău.

Așa că s-ar putea ca premierul Chicu să nu fie chiar atât de slobod la gură și nici chiar de capul lui. S-ar putea ca treaba să fie oleacă forțată, ca să le dea argumente în plus păpădiilor, astfel încât să-i grăbească plecarea, ca, după aceea, gospodarul principal, cu apă centralizată și vilă întreținută de stat, să le arate nevestelor cum e să te joci de-a grădinița în plină criză pandemică, economică și politică. Or, la cât de obtuză e gloata la noi, în mod sigur că trucul va merge.

Nu vă faceți iluzii, indiferent dacă noul guvern ”antioligarhic” va fi Harvard sau bazat pe Dreptate și Adevăr, calitatea lui n-are cum fi alta decât cea care a mai fost. Mai ales având sub coaste un președinte sabotor, care nu va mai fi partener de coaliție, în plus, cu un procuror independent în buzunar. Pe de altă parte, o fi sensibilă Domnica de la CC, dar nu mai e în situația să se ceară pe liste, cum a fost cândva, când era mai mică decât Andrei. Azi, Andrei e mai mititel și e posibil ca magistrata, cândva înlăcrimată, să fie mult mai sobră și să nu-i mai asculte ordinele. Așa cum s-a întâmplat cu sesizarea care se voia împotriva independentului Stoianoglo, dar a lovit prin ricoșeu direct în Guvernul Harvard.

Vorba aceea: ai grijă ce-ți dorești ca s-ar putea să se-mplinească! Or, la cât îs de abili antioligarhii noștri, e puțin probabil să nu reușească să-i mai facă, încă o dată, gospodari pe socialiști.

Vizitează blogul personal al lui Nicolae Federiuc

Comentarii