Dramele lingvistice ale standartenführerului Stierlitz

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Memento:

Штирлиц понял, что его тянуло именно к этому озеру, оттого, что вырос он на Волге, возле Гороховца, где были точно такие же жёлто-голубые сосны”, Iulian Semionov, „Şaptesprezece clipe ale primăverii


La întrunirea Consiliului Municipal Chişinău de la începutul lunii aprilie curent primarul Dorin Chirtoacă a fost surprins înjurînd … în „limba ocupanţilor” nesuferiți. Se pare că o cameră de filmat a înregistrat accidental conversaţia purtată de către Chirtoacă cu o angajată a sa de la Primăria capitalei moldave. La un moment dat, vocea inconfundabilă a edilului dă naștere unei expresii deloc spumoase, calchiată din limba rusă: „dă-i în nahui”.

Deocamdată electoratul fider se încăpățînează să îl condamne de orice maneră, dacă pînă și în Campania „10 pentru Moldova împricinatul a fost nominalizat la categoria „Cel mai iubit moldovean” și „Politicianul anului”. Or, binecunoscuta zicală „pasărea pre limba ei piere” și-a erodat semnificația într-o țară de „cetățeni turmentați” de politicienii agramați. Mai nou, se pare că asistăm la o nouă modă lingvistică transpruteană declanșată de piesa muzicală „P.O.H.U.I.”!

În ceea ce mă privește, situația mai mult decît jenantă pentru învățăcelul-care-îl imită-întru-totul-pe-dictatorul Băsescu m-a dus înapoi cu cîteva decenii bune, mai exact la adolescența mea. Îmi amintesc cu lux de amănunte unicul  „thriller” sovietic care surprindea, la un moment dat, deconspirarea neașteptată a operatoarei radio Kate în incinta maternității germane: nimic mai sublim cum în chinurile nașterii agenta și-a permis să strige „Ma-ma!” în loc de „Mu-tter!”.

Doar că − spre deosebire agenții sovietici suspendați în bîrlogul berlinez din pură convingere patriotică – personajele românofone de tinichea și pseudo-unioniste, inclusiv unchiul său natural Mihai Ghimpu, își etalează periodic bagajul recognoscibil de expresii și reacții tipic sovietice. Așa cum observa în cadrul unei emisiuni recente politologul Anatol Țăranu, liderul perpetuu & neschimbat al PL nici pe departe nu întruchipează profilul luptătorului cu trecutul totalitar, ci dimpotrivă, „o persoană cu mentalitate totalitară”. Or, plauzibilul său succesor politic școlit în adolescență la București nu rămîne absolut deloc în urmă la acest capitol și nici măcar șefia la o asociație de locatari din suburbiile capitalei nu îi mai poate salva traseul „luminos”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole