Cum românii nu au permis ca protestele antisistem să le fie furate de politicieni: i-au dat afară în şuturi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În România ultimilor ani au fost o serie de proteste importante care au produs schimbări profunde într-o societate care oricum instituţional era curăţită de lupta anticorupţie.

La fiecare dintre ele politicienii din opoziţie au încercat să se alăture străzii şi au primit în schimb şuturi în fund, îmbrânceli, huiduieli şi rugămintea să se ducă naibii acasă că nu sunt mai buni ca ceilalţi ci la fel de vinovaţi.

Apoi nu a mai încercat nici unul acest lucru, deoarece românii au protestat împotriva sistemului corupt, nu împotriva puterii sau a opoziţiei.

La nici un protest nu s-a permis ca politicienii, alţi hoţi, să vină să fure şi să păcălească pe oameni. Românii au înţeles perfect că o schimbare nu se face cu  o alta similară, care a mai fost, ci trebuie pus presiune pe sistem şi în primul rând ei trebuie să se schimbe şi să nu mai accepte abuzurile.

Aşa a devenit România mai bună, iar politicienii complet rupţi de societatea civilă, au început să pună reguli în propriile partide.

Când la Chişinău protestele legitime ale oamenilor sunt furate de oligarhii din epoca Voronin, cei de orientare pro-rusă, folosindu-se chiar de figuri naive, tinere, pro-europene, unele foste unioniste, nu pot să mă gândesc decât la naivitatea şi lipsa de experienţă a societăţii civile.

Dodon şi Usatâi trebuiau să fie huiduiţi şi daţi afară în şuturi indiferent de câţi oameni de pază ar fi avut. Nu te alături lor pentru simplul motiv că vor să vină la caşcaval.

În România nimeni nu a cerut alegeri anticipate deoarece acesta este un scop politic, nu al societăţii civile. Ba mai mult, când alţii au amintit de ele şi nevoia schimbării au fost luaţi la rost şi criticaţi. Nimeni nu a venit din stradă şi a zis: hai să facem partid politic, căci deja s-ar fi murdărit cu zoaiele din parlament.

La Chişinău nu există o alternativă politică datorită mai multor factori, dar principalul este acela că statul nu are o ideologie proprie şi nici nu va avea deoarece ea se creează de elita intelectuală, ori elita intelectuală nu va justifica niciodată un furt, o minciună, deoarece are un grad de moralitate mai ridicat decât clasa politică. Când toată elita este pro-românească, la fel şi mediul academic, universitar şi educaţional, statul nu va funcţiona iar politicienii, cunoscând acest lucru, nu îl vor folosi decât pentru a se îmbogăţi.

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole