CUM RĂMÂNE CU ANUNȚUL DE FRAUDARE AL ALEGERILOR LOCALE ÎN CHIȘINĂU?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă pe 9 mai 2018, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că Partidul Democrat din Moldova se pregătește de fraudarea alegerilor. De aici.

Acuzația politicianului moldovean a fost preluată de un grup de reprezentanți ai societății civile moldovene care, la rândul lor, au acuzat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău și Comisia Electorală Centrală de încălcarea prevederilor Legii privind accesul la informație și de încălcarea legii de către Silivia Radu. Potivit sesizării făcute Ștefan Gligor, Valeri Pașa, Cornelia Cozonac și Victor Ciobanu, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a refuzat să ofere acces la listele de subscripție, în baza cărora candidatul Slvia Radu a fost înregistrată în cursa electorală, ignorând solicitarea la informație depusă de către aceștia.

Refuzul CEC de a întreprinde măsuri de verificare a listelor electorale depuse de Silvia Radu ar fi fost, potrivit analistului politic Victor Ciobanu, o dovadă că procesul electoral din data de 20 mai ar fi fraudat. „Concluzia, este una simplă și univocă: alegerile locale sunt deja fraudate, până la proba contrarie. Deci, acum Consiliul Electoral și CEC trebuie să demonstreze dacă nu este așa. Dacă nu demonstrează, înseamnă că aceste alegeri sunt deja fraudate”, a menționat analistul. De aici.

Rezultatele alegerilor locale din municipiul Chișinău au arătat că în turul doi vor accede candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și cel al Partidului Platforma DA/Partidulului Acțiune și Solidaritate, Andrei Năstase. Dintr-o dată, proba contrarie a fost demonstrată și opoziția extra-parlamentară a considerat că procesul electoral a fost corect. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă Năstase nu ar fi ajuns în turul doi alături de Ion Ceban? Dar în scenariul în care, să admitem in extremis, socialistul ar fi câștigat din primul tur? Desigur acceptarea acestui rezultat duce la creșterea încrederii în corectitudinea desfășurării alegerilor – lucru pozitiv.

Dar cum rămâne cu acuzațiile de fraudare aduse la adresa Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău și Comisia Electorală Centrală? Aceste acuzații au fost făcute în spațiul public și au fost tirajate de instituțiile de media care se află în siajul partidelor extra-parlamentare.

Mai mult, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, declara în cadrul conferinței de presă că Andrei Năstase ar trebui să sesizeze partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv organizațiile internaționale care au acordat sprijin pentru CEC. Adică cerea organizațiilor internaționale să nu mai ofere susținere autorității electorale moldovene – spre pierderea calității procesului electoral.

Nu știu dacă Andrei Năstase a înștiințat, ori nu, organismele europene despre așa-zisa fraudă electorală. S-ar putea să nu o fi făcut – și-a văzut sacii în căruța electorală, puțini ce-i drept, și nu ar fost necesar să facă asta. Constat că, Andrei Năstase dă dovadă de duplicitate și lipsă de fairplay. Domnia sa nu vede în procesul electoral o posibilitate civilizată de concurență a principiilor și modelelor de administrare a capitalei statului moldovean, ci doar o bătălie sângeroasă, în care ar fi  admisă orice metodă pentru cucerirea resurselor financiare și administrative ale capitalei moldovene.

Ceea ce înseamnă că Andrei Năstase ne vede pe noi, locuitori ai municipiului Chișinău, doar ca o masă amorfă de oameni care pot fi folosiți odată la patru ani, în scopuri electorale. Fără remușcări ori responsabilități din partea-i.

Îmi permit să-i amintesc candidatului opoziției extra-parlamentare că domnia sa nu-i reprezintă pe toți locuitorii municipiului Chișinău – 400 de mii nu s-au prezentat la vot. Comportamentul lui Andrei Năstase va face ca tendința chișinăuienilor de neparticipare la vot să crească în turul doi. Nu m-aș mira dacă rata de participare la vot să scadă și mai mult. Și la fel, nu voi fi deloc surprins dacă și mai mulți tineri, în ziua de 3 iunie, îl vor ignora pe Năstase și pe Ceban și își vor vedea de ale lor.

Repet întrebarea din titlu – cum rămâne cu fraudarea alegerilor din Chișinău, domnule Năstase?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole