Cum PSRM nu va intra în Parlament

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sursa: www.bologan.com

Meritele lui Igor Dodon sunt mari și incontestabile:

  • a reușit să facă un partid pe loc gol.
  • a reușit să crească partidul de la ratingul „sub 1%” la unul suficient pentru a intra în Parlament.
  • a știut să ducă bine campania electorală utilizând așa metode ca:
  1. Promovarea integrării în Uniunea Vamală, convingând multă lume că negrul e alb și că anume în UV e mai bine ca în UE.
  2. Și-a organizat cele mai multe întâlniri cu alegătorii în localitățile „roșii”, adică unde PCRM a luat cele mai multe procente în 2010. Astfel, miza PSRM a fost de rupe din electoratul PCRM.
  3. A strâns în jurul său figuri cunoscute din PCRM.
  4. După chestia cu Uniunea Vamală, a scos la iveală intenția reală: apropierea concret de Rusia, încercând un transfer de imagine dintre echipa sa și Putin, Narâșchin, Rogozin ș.a.
  5. A speculat și speculează la maxim pe probleme făcute de Rusia, dând vina pe guvernarea de la Chișinău.

Dacă ar fi lucrat PLR la fel, aș fi discutat azi despre PLR.

Sunt totuși câteva nuanțe ce ar putea împiedica PSRM să ajungă în Parlament. Și anume: din punctul meu de vedere, PSRM este un partid mai degrabă artificial decât unul popular. Adică, eu văd electoratul PSRM ca unul foarte muncit, smuls cu eforturi mari de la PCRM. Menținearea acestui partid înseamnă resurse foarte mari, deoarece alegătorii lui nu se identifică cu PSRM, dar văd în PSRM o formă mari radicală a PCRM. Ce ar însemna asta? Potențialul de creștere a partidului e limitat. Oamenii nu vor rămâne fideli PSRM, pe termen mediu. E un vot de conjunctură, în condițiile în care PCRM nu vine cu un mesaj la fel de clar care să rezoneze cu aspirațiile lor.

Citiți continuarea articolului pe bologan.com, unde veți despre situația în care PSRM aproape sigur nu ajunge în Parlament și cum a evoluat electoratul său din 1994 până în prezent 

Comentarii