CUM POATE CÂȘTIGA ION CEBAN PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a criticat partidele de dreapta pentru refuzul lor de a coopera în găsirea și sprijinirea unui candidat comun la funcția de primar al Chișinăului, în alegerile anticipate din 20 mai. La o conferință de presă, liderul democrat a spus că partidele de dreapta intră separat în alegerile pentru Primăria Chişinău şi repetă greşelile pe care le-au făcut la prezidenţialele din 2016, greșeli care au dus la victoria socialiştilor moldoveni. Politicianul afirmă că sondajele de opinie arată clar că dreapta politică moldovenească are o singură şansă reală în alegerile din Chişinău, cea de a se uni în jurul unui candidat unic. „În locul unui răspuns la adresările noastre noi vedem declaraţii impulsive din partea celor cărora le-a fost adresată această scrisoare, dar şi lansarea unui număr tot mai mare de candidaţi din partea acestor partide care slăbesc şansele lor pentru a accede măcar în turul doi. Constatăm lipsa totală de deschidere la dialog a partidelor de dreapta. (…) Reacţiile isterice ale partidelor proeuropene nu ne mai surprind. Acele partide care au refuzat să dialogheze se vor face responsabile dacă Primăria va fi câştigată de socialişti”, a declarat președintele democraților moldoveni.

Pe de altă parte, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma DA la primăria municipiului Chișinău, a afirmat că aprecierile făcute de Plahotniuc sunt o confirmare că Partidul Platorma DA procedează corect. „Altfel spus suntem pe calea cea dreaptă. Am încredere totală în discernământul cetăţenilor ţării, inclusiv în capacitatea locuitorilor Chişinăului şi centurii sale de aur, suburbiile capitalei, de a alege grâul de neghină”, a spus Năstase.

Trufia politică a liderului Platforma DA pleacă de la încărcătura metaforică pe care o deține Primăria Chișinău, de rezistență culturală românească în fața rusofonilor. Năstase forțează mâna tuturor, pe principiul că cei care nu îi susțin candidatura sunt amicii socialiștilor și anti-români. O periculoasă aroganță, căci, electoratul de centru-dreapta, dezamăgit de prestația lui Dorin Chirtoacă,ar putea să dea dovadă de absenteism electoral.

Liberalii moldoveni l-au propus la primăria municipiului Chișinău pe Valeriu Munteanu. Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a declarat că formațiunea pe care o conduce va avea propriul candidat.

Dreapta pro-europeană era obligată să aibă un singur candidat pentru primăria de Chișinău. Refuzul lui Andrei Năstase de a colabora politic cu Partidul Democrat face ca echipa democrată să nu poarte nici o responsabilitate pentru evoluția, pozitivă sau negativă, a alegerilor din municipiul Chișinău. Responsabilitatea aparține, în totalitate, atât lui Năstase, cât și dreptei politice moldovenești, pe care o vedem atât de dezbinată. Partidul Democrat a oferit dreptei politice ajutor, Năstase l-a refuzat. Rezultatul acestui refuz este acela că o eventuală pierdere a primăriei Chișinău, nu poate fi pusă pe seama lui Plahotniuc.

Dorin Chirtoacă a câștigat turul doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău, din 28 iunie 2015, cu o diferență de doar 21 de mii de voturi față de Zinaida Greceanâi. Candidatul liberalilor moldoveni a câștigat datorită unei rate de participare redusă, sub jumătate din alegătorii înscriși în listele electorale, la vot participând doar 308 451 de alegători.

Tăcuta panică a populației rusofone din capitala moldoveană, apărută ca urmare a campaniei declarațiilor simbolice de unire, va duce la o creștere a participării acestor oameni la procesul electoral. În condițiile în care electoratul de centru-dreapta, dezamăgit, va da dovadă de absenteism, șansele socialiștilor moldoveni de a câștiga primăria muncipiului Chișinău sunt în creștere.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole