Cum poate apropia China Unirea? România – un tigru al Europei, iar R.M un tigru de Hong Kong (II)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Răspunsul la întrebarea din titlu este extrem de simplu . Chinezii nu caută esența vieții, nu vor să fie toți juriști, vedete sau vameși.

Ce mâncăm astăzi, mâine și poimâine este întrebarea la care trebuie să răspundă cei aleși la conducere în baza principiului meritocrației, dar nu a grosimii pungii plină cu verzișori de proveniență suspectă. (Pe tine te am în vedere, Filat, nu ai greșit!).

Deocamdată guvernul chinez a răspuns parțial la prima întrebare. China este un stat în curs de dezvoltare. Ea trebuie să rezolve imediat trei probleme magistrale – lichidarea inegalității sociale, eliminarea flagelului corupției și redresarea cardinală a situației ecologice.

Exact cu aceste probleme se confruntă și statele în tranziție din fostul lagăr socialist. Preluarea experienței, schimburile utile de opinii vor contribui la identificarea unei căi noi în dezvoltarea omenirii.

Premierul chinez nu a greșit , spunând că anume România va fi un tigru al Europei. În general el este considerat un tehnocrat, succesor al politicii promovate de președintele Jiang Zemin, care a recitat din marele Eminescu în limba română în timpul întrevederilor cu oficiali din România și R.Moldova.

Să fim de acord, nu ne putem lăuda cu faptul că mai sunt sau au fost șefi de stat care vorbesc în limba română.

Vladimir Voronin a fost atât de impresionat de politica de reforme chineză încât, la o comparație atentă, în statutul partidului comuniștilor moldoveni găsim alineate întregi asemănătoare cu cele din documentul esențial al comuniștilor chinezi.

Gândindu-ne la viitorul nu chiar îndepărtat al R.M., putem admite că proiectul nou al lui Băsescu de unire s-ar putea regăsi în doctrina lui Voronin de modernizare a R.M.

Transcrisă în variantă modernă, unirea în prima fază s-ar numi ”Hai să trăim bine!” prin muncă cinstită.

La fel ca și chinezii. Și nimeni nu se va atinge de UE. Dimpotrivă, orice abatere de la acest curs va conduce la obiecții din partea chinezilor.

Aceasta deoarece diplomația chineză , poporul chinez știe foarte bine ce se întâmplă în UE . Spuneam, statutul Organizației Mondiale a comerțului depășește după tiraj operele lui Mao.

Această informare excelentă a chinezilor vis a vis de situația la zi în UE nu este o consecință a faptului că UE are un sistem politic transparent, ci din cauză că UE nu este o structură eficientă din punct de vedere politic.

Pentru nimeni nu este noutate faptul că la ora actuală mulți europeni consideră că China trebuie să preia experiența lor.

E ceea ce Huntigton definește ”the west and the rest”.

Fals. Europenii nu știu sau ignoră adevărul că la ora actuală China este a doua supraputere mondială și cu ea trebuie să discuți politicos, la fel ca și cu SUA.

Spre deosebire de SUA, cu care China poartă negocieri conform standardelor protocolare internaționale, UE nu figurează pe harta diplomatică a Chinei.

Cu UE chinezii nu pot negocia , deoarece UE nu promovează o politică externă comună.

UE este , în acest sens, un teren experimental pentru China, ea negociind și semnând acorduri separate cu fiecare dintre statele-membre UE.

China nu este interesată în prăbușirea UE, fiindcă aceasta ar conduce la reducerea pieței chineze.

Deci, creditarea puternică a premierului chinez făcută pentru România trebuie să ne mobilizeze exemplar pe noi, pe toți, fiindcă e vorba de investiții reale și nu de granturi care nimeresc în buzunarele oligarhilor.

E vorba de fabrici de panouri voltaice, de ferme de obținere a energiei eoliene, de infrastructură modernă, etc.

Dacă România ar fi avut impunătoare sume pentru a acorda asistență R.M. după declarația de independență, dacă românii nu ar fi cumpărat televizoare Alfa din R.Moldova, ”Drujbe”, aur unirea era demult un vis realizat.

Îmi aduc aminte, președintele Iliescu a vorbit direct la summitul OSCE de la Budapesta despre un nou Plan Marshal pentru statele fostului lagăr socialist.

El a adus, și nu întâmplător, cifrele investițiilor din Republica Federativă Germană către Republica Democrată Germană după căderea zidului Berlinului.

Occidentul a rămas surd, spre marea bucurie a lui Elțin.

Noi am avut entuziasm, dar nimeni nu ne-a dat bani să construim o relație de fraternitate.

Nici acum nemții nu sunt dispuși să deschidă punga, fiindcă ei înșiși împrumută de la chinezi.

În momentul în care indivizi ca Filat nu vor monopoliza piața liberă și creierul oamenilor nu va mai fi spălat , când altă guvernare va negocia cu frații și chinezii proiecte ale viitorului pe pământul nostru, unirea se va produce de la sine.

Orice încercare de a stopa sau închide întreprinderile se va solda cu o revoltă populară a maselor care au înțeles că au avut prea mari așteptări de la UE.

Așa că absența lui Leancă , Filat, a lui Lazăr, Gherman-Snegur de la importantul for din România prin aceasta se explică – ei sunt adversarii unirii noastre.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole