Cum i-a păcălit Plahotniuc pe americani

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămâna care tocmai a trecut Vlad Plahotniuc a făcut o vizită fulger în SUA.

Imediat lumea a început a se da cu părerea despre cum s-a dus Plahotniuc să se pozeze cu oficialii americani, pentru a mai câştiga ceva simpatie la Chişinău.

Alţii au strigat sus şi tare că uite aşa i-a păcălit el pe americani cu promisiuni pe care nu le va respecta şi cum SUA practic a girat mafia de la Chişinău.

Revenind la titlu, el este tocmai opusul situaţiei. În realitate Plahotniuc nu a păcălit pe nimeni, ba am putea spune că SUA a păcălit pe Plahotniuc să mai accepte câteva lucruri care să asigure desprinderea de Federaţia Rusă.

În timpul vizitei în SUA sau în preajma ei s-au petrecut două lucruri notabile:

  1. primul a fost venirea trupelor americane în Republica Moldova, pentru prima dată cu expunere în data de 9 mai(lovitură de imagine dată Federaţiei Ruse);
  2. al doilea, mai important, a fost aprobarea de către România a acordului de finanţare a Republicii Moldova.

Îmi permit să leg cele două evenimente de vizita ce a avut loc în SUA. Plahotniuc nu a fost acolo pentru că a cerut acest lucru ca un favor, ci pentru că i s-a cerut ca şi obligaţie.

Să nu fim naivi a crede că cineva a păcălit pe oficialii americani, sau că de acolo nu se cunoaşte situaţia reală. Însă politica se face la un alt nivel, iar luptele politice interne din Republica Moldova nu prezintă relevanţă. Astfel interesul american este de a se crea premizele desprinderii de Federaţia Rusă, ori acest lucru nu se poate face fără conducerea de astăzi, cu siguranţă imposibil a se face cu o conducere pro-rusă.

SUA nu poate privi în termeni minisculi, precum sacrificarea a trei milioane de români, doar pentru simplul motiv că cel care îi reprezintă nu are tocmai calităţile sau morala necesară.

Primirea lui Vlad Plahotniuc de către Victoria Nuland este extrem de importantă şi deloc lipsită de simbolism. Este nivelul maxim pe care îl putea obţine Vlad Plahotniuc, având în vedere şi lipsa unei calităţi oficiale(rar se întâmplă acest lucru).

Este foarte probabil ca SUA şi România să fi dobândit o posibilitate de reformare a clasei politice şi instituţiilor de la Chişinău. E posibil sau nu, dar un astfel de gest diplomatic practic nu costă nimic.

Vlad Plahotniuc este evident că nu a câştigat pe plan intern absolut nimic, dar putem spune că această vizită îl obligă la anumite responsabilităţi. Dacă s-ar fi dus la Moscova ar fi fost cu mult mai grav, aşa că e bine să fim mai optimişti şi să vedem partea plină a paharului: Plahotniuc s-a pozat cu Nuland şi nu cu Rogozin. Nu putem admite că nici aşa, dar nici aşa nu o fi bine.

Victoria Nuland sau diplomaţia americană cu siguranţă nu poate fi acuzată de neştiinţă sau de prostie, deci dacă acest lucru s-a făcut este tocmai în interesul cetăţenilor celui de al doilea stat românesc. De asemenea nici pe Plahotniuc să nu îl acuzăm de prostie sau neînţelegere, căci am fi la fel de naivi. Eu propun să avem încredere în oficialii americani.

Se ştie că parteneriatul dintre România şi SUA este unul foarte strâns şi că datorită seriozităţii arătate ne aflăm în graţiile Washingtonului. Astfel România se foloseşte de toate pârghiile de care dispune, inclusiv prin parteneri, pentru a apropia inevitabil al doilea stat românesc de ţară, în perspectiva iminentei reuniri care va avea loc până în anul 2018.

Ori SUA este garanţia reUnificării României, iar vizita lui Plahotniuc poate fi văzută şi în acest sens, cu atât mai mult cu cât acest a afirmat în cerc restrâns că decât să predea Republica Moldova reprezentanţilor lui Putin mai degrabă acceptă Unirea cu România.

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole