De ce să susţinem Ucraina? Şi cum ne minte presa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Situaţia de război în Ucraina nu mai poate fi ignorată la nesfîrşit, şi aceasta au înţeles şi marii lideri mondiali. Anume ei au fost acei care au dat jucăria războiului în mîna copilului neastîmpărat dar foarte bine dirijat de ei. Au dat frîu liber unei guvernări de marionetă de la Kiev în a-şi distruge oraşele şi a omorî proprii cetăţeni. De ce? Fiindcă nu au fost cuprinşi acei oameni de ideea de a se contempla la nesfîrşit cu valorile vestice. Cei de la Kiev nu-i socot pe nimeni de oameni ci maximum de electorat(bîdlorat), iar acei oameni care nu le susţin ideile ba şi mai mult îşi exprimă clar contradicţia faţă de acestea, îi socot drept o ameninţare directă. O ameninţare împotriva căreia luptă cu avioane, tancuri şi artilerie grea. Regiuni devastate, oraşe distruse de aviaţie şi mii de vieţi curmate, acesta este preţul euro-maidanului Ucrainean, puterea de la Kiev îşi întăreşte poziţiile iar partenerii de la vest închid ochii şi ignoră morţile atîtor oameni, ei doar îs euro-sceptici deci semioameni. Se închide gura oricui încearcă să exprime o altă opinie decît cea oficială, nici un canal de televiziune de altă opinie nu este lăsat să lucreze în Ucraina, orice exprimare a opiniei poate servi drept temei de a fi atacat şi linşat de grupările radicale împotriva cărora poliţia doar va sta să privească dezmăţul. O ţară care se pretinde a fi arhidemocrată este locul unde o altă opinie nu poate să existe, opoziţia a fost ştearsă în general de pe harta politică.

Cu toţii se străduie să explice aceste derogări de la normalitate în statul vecin prin lupta pentru libertate pe care o duce Ucraina. Iar orice exces este admisibil daca se face în numele democraţiei. Oamenii care sînt omorîţi zilnic nici nu sînt luaţi în seamă, întreg estul ţării a fost declarat populat de terorişti, şi oricine este contra puterii actuale riscă să fie arestat sau să dispară fără urmă, această putere şi-a meritat pe deplin calificativul de huntă. Cel mai rău este faptul că hunta nu face toate astea de capul lor, ci este foarte bine condusă şi ţinută în mîni. În timp ce oamenii paşnii de la Estul Ucrainei mureau sub bombardamente Poroşenko era aplaudat de Congresul American, i se strîngea mîna în Casa Albă, i se promitea Marea cu Sarea, Apropo de Mare care ne-au luat-o aceşti bravi vecini ai noştri voi relata mai jos.

Mă îngrijorează şi cinismul presei de la noi care nu încetează să deformeze informaţiile, să prezinte doar un singur punct de vedere şi să inducă panică între oameni.

Dacă e să ascultăm media Moldovenească atunci Moldova deja trebuia să fie năvălită de avioane şi blindate de la nord la sud de cîteva ori. Iar dacă numărăm de cîte ori presa (in)dependentă a Moldovei a relatat despre intrarea în Ucraina a coloanelor de tancuri ruseşti atunci toate parcările din Ucraina erau să fie doar tancuri şi BTR-uri ruse, sau cel puţin luau Kievul şi Livovul cu asemenea forţe care cică au intrat în Ucraina. Marea majoritate a Moldovenilor ştiu care e situaţia şi nu susţin războiul civil în Ucraina, chiar şi ucrainenii din Moldova sînt contra huntei (am fost în multe sate ucraineşti din Moldova), de ce ne minte dară presa noastră?

Nu văd de ce am susţine Ucraina în acest caz.

  1.       Are teritorii istorice ale neamului nostru sub ocupaţie (Chilia, Cetatea Albă, Hotin, Izmail, Cernăuţi, Herţa etc)
  2.       Ne-a tăiat practic ieşirea la mare ceea ce aduce grave prejudicii ţării nostre.
  3.       A recrutat şi recrutează forţat etnici moldoveni/români din regiunile ocupate şi îi trimite pe linia întîi de luptă.
  4.       Duce o politică de deznaţionalizare în regiunile ocupate (în 20 de ani de independenţă aceasta a fost mult mai efectivă decît 50 ani de URSS).
  5.       A susţinut separatizmul şi regimul de la Tiraspol în perioada formării Transnistriei ca stat şi a facilitat venirea cazacilor, mercenarilor şi a armamentului spre a lupta contra Moldovei. Iar acum singuri au nimerit în acestă plasă.

Nu văd logica de ce ar trebui să susţinem în această situaţie hunta de la Kiev. Nu e logic nici din punct de vedere patriotic naţional nici din punct de vedere moral.

Guvernul de la Bucureşti şi de la Chişinău se fac că plouă atunci cînd conaţionalii noştri fac adunări şi protestează contra înrolării într-un război străin, dar oamenii se adună, la Novoseliţa, la Gorobova, la Herţa, la Gliboca etc.

Mai jos vedeţi nişte linkuri utile despre atitudinea oamenilor în acest război civil, avem ce învăţa.

Picture11 Picture14 Picture12 Picture13

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DfjXgQn7cU8

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uQR99SCTd6w

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WiRdtcjw208

 

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole