„Cum ne lăsaţi pe noi, moldovenii, cei ce suntem rupţi din această Basarabie, să trăim pe celălalt mal al Nistrului?”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din când în când primesc mesaje de la europeni de peste Prut. Unii s-au stabilit ulterior în Franţa, muncind, studiind, întemeindu-şi o familie acolo. Alţii au venit în dreapta Prutului dorind să trăiască acum, nu într-un viitor incert, în comunitatea europeană. Şi pe unii şi pe alţii îi leagă de Republica Moldova amintiri uneori mai puţin plăcute. Cum o demonstrează şi epistola unui ofiţer în rezervă.

Colonelul în rezervă şi doctorul în istorie Anatol Munteanu este un interlocutor marcat de drama conflictului militar derulat la frontiera de est a Republicii Moldova, în anul 1992. A strâns documente inedite, de la fotografii ale celor căzuţi la datorie, la organigramele unităţilor angrenate în acea confruntare inegală, una în care, totuşi, spre cinstea lor, nu puţini ofiţeri din Republica Moldova, de etnie rusă, nu şi-au trădat camarazii, care abia deschiseseră ochii spre libertate, după deceniile de despotism sovietic.

Cu sprijinul magistrului Jipa Rotaru, istoric militar recunoscut, la Bucureşti, pentru tenacitatea cu care a studiat, în arhive, perioada când Conducătorul Ţării era mareşalul Ion Antonescu, conaţionalul Anatol Munteanu a rostuit reconstituirea sa, asupra luptelor din 1992. Din această perspectivă pot fi parcurse, cu ochii minţii, rândurile de mai jos, care vor fi citite şi de mulţi dintre cei care au trăit atunci acele clipe tragice, cu arma în mână, acum fiind doar pensionari, în Republica Moldova. Merită cunoscute întrebările şi răspunsurile colonelului Munteanu, mai ales de cei care vor vota, pentru prima oară, la alegerile parlamentare, din acest an, din cel de-Al Doilea Stat Românesc:

Citiţi opinia conaţionalului Anatol Munteanu dacă daţi click aici.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole