Cum Genesis a câștigat licitația înainte ca câștigătorul să fie anunțat oficial

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În articolul anterior am promis că revin cu detalii despre licitația privind reparația străzilor din Chișinău.

Prima noutate este că la CNA a fost depusă o cerere privind deschiderea dosarelor penale pe numele primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, pe numele altor funcționari ai primăriei, precum și pe numele deputatului Chiril Lucinschi.

În viitorul apropiat va fi prezentată schema reparației drumurilor și spălării banilor, dar până atunci prezint cum Genesis a câștigat licitația înainte ca câștigătorul să fie anunțat oficial.

Cum am scris și ieri pe Facebook, prima oprire este str. Alba Iulia

Strada Alba Iulia a fost dată în exploatare la data de 14 octombrie 2010, în plină campanie electorală, chiar de ziua orașului. Nu se cunoaște din ce resurse a fost reparată strada și cum a fost posibil efectuarea lucrărilor înainte de încheierea unui document important, despre care voi nota mai jos.

Astfel, la data de 28 iunie 2010 a fost luată decizia CMC cu nr. 7/12 privind programul edilitar de reparație a străzilor municipiului Chișinău, prin care Primarul Dorin Chirtoacă a fost numit responsabil de controlul asupra deciziei.

În urma deciziei privind petrecerea licitației, companiile din domeniu au cumpărat caietul de sarcini, la condițiile de atunci. Menționez că str. Alba Iulia este inclusă în caietul de sarcini. Pe parcurs au fost schimbate regulile jocului, iar oferte au depus doar două companii. În articolul anterior le-am enumerat și sunt SRL Genesis Internațional și Regia Exdrupo.

Caietul de Sarcini – Alba Iulia p 36 by Corneliu Gandrabur

Din oferta Genesis Internațional suntem informați că Genesis Internațional este asociat cu SA Edilitate, întreprindere municipală, care a reparat și dat în exploatare str. Alba Iulia, până la semnarea contractului.

Tot din ofertă, compania Genesis indică că este gata să repare str. Alba Iulia cu 23 342 559,89 lei, iar pentru toate cele 10 străzi este gata să repare cu 162 497 541,44 lei, inclusiv TVA.

Oferta Genesis Internationa in Asociere Cu Edilitate by Corneliu Gandrabur

La data de 23 august 2010 a fost deschisă licitația privind reparația celor 10 străzi, iar la data de 3 septembrie 2010 a fost anunțat câștigătorul. În comisia de licitația a fost prezent și primarul general, Dorin Chirtoacă, în baza decizie pe care a semnat-o personal, având calitatea de Președinte al Comisiei.

La data de 24 septembrie 2010 Dorin Chirtoacă a semnat scrisoarea nr. 02-118/687, care nici nu a fost pusă pe antetul primărie, probabil pregătită undeva pe sub masă sau într-un local, prin care anunță Genesis că a câștigat concursul.

Ei bine, Genesis a câștigat concursul și urma să înceapă reparația următoarelor drumuri:

  1. Ștefan cel Mare;
  2. Alba Iulia;
  3. Vadul lui Vodă;
  4. Sos Muncești;
  5. Ismail;
  6. Dacia;
  7. Tudor Strisca;
  8. Burebista;
  9. Grigore Vieru;
  10. V. Lupu

La data de 19 noiembrie 2010, adica la o lună după ce strada Alba Iulia a fost dată în exploatare, a fost semnat contractul cu Genesis, nr. 16/10, aprobat de Dorin Chirtoacă, înregistrat la Achiziții Publice pe data de 2 decembrie 2010.

Contractul Cu Genesis International Din 19 Noiembrie 2010 by Corneliu Gandrabur

Aici apare întrebarea cum, conform contractului, strada Alba Iulia urmează să fie reparată de Genesis, pe când strada deja a fost dată în exploatare cu o lună înainte, la care chipurile a lucrat Edilitate?

Deci, este clar că Genesis a început lucrările la str. Alba Iulia înainte să fie anunțat câștigătorul licitației de reparației acestei străzi. Reparația a fost efectuată prin intermediul SA Edilitate, care este asociată cu Genesis Internațional, conform Formularului DO-5, prezentat de Genesis Internațional. Mai mult, conform formularului prezentat la deschiderea licitației din 23 august 2010, Genesis Internațional este LIDER ASOCIERE în afacerea cu SA Edilitate, după cum a semnat Sensutchi Iacob pe document și a pus ștampila întreprinderii.

Astfel, deja din 23 august 2010 se cunoștea că Genesis și Edilitate sunt asociați, iar lucrările efectuate la str. Alba Iulia deja anunțau cine va fi câștigătorul licitației, or, începerea reparației acestei străzi însemna că asociații Genesis și Edilitate aveau deja garanția că câștigă concursul și vor semna contractul din 19 noiembrie 2010, în urma căruia vor primi cei 30 milioane de lei, băgați în asfaltul de proastă calitate, așternut pe Alba Iulia (Cunoașteți că Țernă a fost „demis” pentru aceasta).

Povestea programului Genesis nu se termină aici. Urmează, peste o săptămână, alte detalii ce ține de contractarea creditului, de la o firmă offshore, din Bostin, precum și legătura Chirtoacă-Lucinschi-Genesis-Compania de creditare…

Nu uitați că astăzi este ziua de naștere a lui Dorin Chirtoacă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii