Cum CNA acţionează şi DA-ul protestează…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe data de 06 februarie 2015, Centrul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la Banca de Economii şi la Banca Socială, în două dosare pornite pe faptul acordării de credite neperformante de către aceste instituţii financiare. Poate că cu întârziere, dar CNA totuşi a venit în „ospeţie” la cei ce se considerau până la acel moment de neatins. Problemele la BEM au început mult mai înainte, dar că până în 2012 cei ce gestionau această instituţie de stat nu erau atât de impertineţi. Dar când situaţia de la BEM a început a pune în pericol securitatea financiară a statului, CNA a pus ochii pe dânşii. Nu sunt specialist în domeniu, dar atunci când problema este în a demonstra faptul delapidării şi corupţiei în instituţiile financiare, ar fi nevoie de specialişti în domeniul dat. CNA la acel moment poate că nici nu avea specialişti şi au făcut-o mai încet decât ar fi de dorit. Oricum, au fost intentate dosare, ca în data de 06 februarie 2015 să meragă în „ospeţie” la cei ce au admis destabilizarea sectorului financiar bancar. Ce a urmat după aceea, toată lumea cunoaşte. Au urmat şi arestări, dar nu despre relaţia BEM-CNA aş dori să comentez, ci despre cât de „rapid” s-a „mobilizat” societatea civilă sau mai bine zis cei plătiţi şi afiliaţi trustului Jurnal şi oligarhilor fugari Ţopa.

În data de 24 februarie 2015, adica la 18 zile de la descinderile CNA la BEM, pe arena politică apare Mişcarea Demnitate şi Adevăr. Printre semnatarii Platformei sunt Oazu Nantoi, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc; Stanislav Pavlovschii, Mihai Manole, Olesea Stamati, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plîngău şi Andrei Năstase.

Lansarea DA

Important de menţionat că politicianul Oazu Nantoi la conferinţa de lansare a fost pe post de MENTOR. Iar ultimul semnatar este Andrei Năstase. Peste jumătate de an de la lansare, Andrei Năstase menţionat ca ultimul semnatar ajunge „încoronat” ca lider a mişcării, de Oazu Nantoi s-a uitat sau dl Nantoi a înţeles că din nou a fost folosit de nişte obscuri în interese înguste de grup şi s-a distanţat.

Aşa dar, pe 6 februarie descinderile, pe 24 februarie se lansează DA-ul, ce vine din start cu nişte revendicări populiste, apoi cer miliardul care a şi dispărut prin intermediul BEM, apoi îşi vor Ţara înapoi coordonând acţiunile cu extremiştii ruşi din Antifa (menţionăm că BEM-ul a fost preluat de Vnesheconombank, 100% din acţiuni aparţine Guvernului Federaţiei Ruse). Pe final vedem că îşi lansează partid politic, protestează în PMAN, instalează corturi în centrul capitalei, aprind spiritele în societate, lor li se alipesc şi îşi instalează corturi în faţa Parlamentului socialiştii în frunte cu Igor Dodon şi Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Apropo, Platforma DA niciodată nu a criticat acţiunile Preşedintelui BEM Ilan Shor, nu au mers şi nu au organizat proteste în Orhei, unde acesta a fost ales în calitate de primar. Nu vi se pare starniu?

Percheziţii 6 februarie

Încă o coincidentă…? Şi iarăşi la o distanţă de 19 zile. Pe 17 martie 2015, CNA efetuază descinderi la oficiile Consiliului de Administrare BEM.

 

Percheziţii 17 martie

Pe 5 aprilie Platforma Demnitate şi Adevăr organizează primul său protest în PMAN. Aşa numitul Marş al tăcerii a devenit protagonistul a zeci de proteste organizate şi susţinute de patronii Jurnal Trust Media Victor şi Viorel Ţopa. Şi asta după părerea mea din motivul că cineva a înţeles că CNA-ul îşi va duce pâna la bun sfârşit ancheta, iar dosarulş va fi trimis în judecată.

Şi iarăşi încă o coincidenţă…? 17 iulie CNA îi pune în arest pe Ion şi Vladimir Rusu. La 20 de zile după reţinerea conducerii Caravita SRL, beneficiară a mai multor milioane din BEM, din data de 6 septembrie Platforma DA anunţă proteste non-stop. Cu corturi în PMAN. Ziua şi noaptea, oamenii protestează. Înţelg împotriva la ce stau 24 din 24 în PMAN protestatarii, dar interesant, ei înţeleg pentru cine fac această jertfire sau nu…?

Personal pentru mine, apariţia acestei platforme, este asociată anume cu acţiunile întreprinse de CNA la BEM şi Banca Socială. Din ce cauză ei nu au apărut mai înainte, atunci când au fost primele semnale de furturi de la BEM? Problema în fond este totuşi dispariţia banilor din BEM şi din rezerva de stat, iar primele semnale au apărut la începutul anului 2013. Au aşteptat 2 ani ca să-şi dea seama că ei sunt „salvatorii” naţiunii sau totuşi ei sunt cei ce sustrag atenţia de la o problemă mult mai majoră derutând societatea civilă cerând capul lui Moţoc.

Părerea mea este că, această mişcare a fost formată foarte repede. Timp de 2 săptămâni. Cine dintre ei ar putea să ne spună când a fost lansată ideia acestei mişcări şi cine este iniţiatorul? Informaţia dată o vom obţine-o doar de la cel ce se va simţi minţit şi dus în eroare de către adevăraţii patroni din umbră a acestei mişcări. Nimic nu poate fi taină dacă e ştiut măcar de două persoane, aşa că adevărul despre Demnitatea şi Adevăr o vom afla în foarte scurt timp…
Recapitulare:
6 februarie, CNA descinderi BEM – 24 februarie, lansarea Platformei DA;
17 martie, CNA descinderi oficiile Consiliului de Administrare BEM – 5 aprilie, Protest DA, Marşul tăcerii;
15 iulie, CNA îi reţine pe Vladimir şi Ion Rusu – din 6 septembrie, Platforma DA protestează non stop…
Nu ştiu dacă e coincidenţă, dar argumentele vorbesc de la sine..
P.S. Magia cifrelor…? Pe data de 4 octombrie DA a anunţat încă un protest. Ia căutaţi cu 20 de zile în urmă de la această dată, un eveniment ce ar putea să-i deranje pe cei ce finanţează toate protestele din PMAN…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole