Cum a ajuns senatorul roman Viorel Badea un simplu figurant …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Viorel Badea, senator, reprezentantul statutului roman, are un cabinet deschis in centrul Chisinaului si ofera consultatii cetatenilor moldoveni pentru obtinerea cetateniei romane (mai exact secretara acestuia) si nimic mai mult. Cam asta este activitatea unui senator platit de bugetul Romaniei pentru a promova interesele si imaginea tarii in R.Moldova si invers.

Cineva imi spunea ca activitatea lui Badea este una specifica mai multor functionari romani angajati la consulatul si ambasada Romaniei de la Chisinau. De altfel atitudinea angajatilor statului roman in R. Moldova lasa o impresia foarte proasta nedemna de a fi reprezentantii unei tari. Usor infumurati, aroganti, de parca ar veni din Elvetia si nu din Romania.

Sunt putini interesati de problemele reale cu care se confrunta cetatenii moldoveni motiv pentru care politicienii de la Bucuresti nu au nici informatie si nici nu cunosc situatia reala.

Pentru majoritatea dintre ei munca la Chisinau este o adevarata povara, o deportare contrar vointei, venite pe seama unor circumstante. Pentru altii este un profit si spalare de bani a granturilor europene si a impozitelor platite de romani.

Ma rog, poate gresesc atunci cind generalizez. Dar de ce totusi m-am luat de Viorel Badea ?

1. Nu inteleg misiunea unui senator care nu intreprinde absolut nimic pentru apropierea celor doua maluri ale Prutului. La Chisinau cu regularitate apar pe onison organizatii care nu fac decit sa provoace spiritele nationale. Basarabia Pamint Romanesc, “Aici e Romania”, Actiunea Civica 2012 si multe altele desfasoara o activitate ilegala care a fost constatata de organele de ancheta. Aceste ONG-uri utilizeaza simbolurile statului Roman in interese meschine. Sa-i amintim dlui Badea ce prevede art. 7 al Consitutiei Romaniei.

ARTICOLUL 7
Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

De ce dl Badea nu a incercat macar o data sa ne explice cine sunt acesti indivizi de la Actiunea Civica 2012 sau Noua Dreapta s.a. De cine sunt platiti si daca primesc bani de la BUCURESTI DE CE INCALCA LEGISLTATIA ALTUI STAT SI A TARII PE CARE O REPREZINTA ?

2. Organizeaza conferinte pe teme fundamentale pentru R. Moldova dar invita la mese rotunde politicieni depasiti de realitate si popularitatea de alta data. Discuta probleme majore cu niste boschetari politici care recent si-a exprimat anumite viziuni la o conferinta organizata de Badea pe tema Transistriei care nici nu au idee de aceasta regiune .

3. Nu am vazut niciodata vreun raport a unui senator roman cu privire la eficienta resurselor financiare alocate de Romania in R. Moldova. Ma refer la fondurile DRP care sunt irosite inexplicabil. In caz contrar nu pot sa inteleg de ce acele milioane de euro “aruncate” peste Prut nu prea au effect. Pentru ca daca banii ar fi ajuns la destinatie conform art. 7 al Consitutiei Romaniei am senzatia ca si gagauzii si bulgarii care nu au facut scoala in limba de stat ar fi vorbit astazi cu totii limba moldoveneasca .

4. In aceste circumstante pun la indoiala ca Badea ofera informatii veridice si esentiale pentru adoptarea unor decizii de catre Parlamentul Romaniei in vederea unei colaborari constructive cu R. Moldova, ba dimpotriva denatureaza informatia. Acelasi Badea lasa senzatia ca este un “zeu” si nu un simplu boschetar si ca poate hotari problemele romanilor din Moldova. In realitate nu cunosc vreo organizatie neguvernamentala cu care a colaborat sau a desfasurat proiecte serioase sau macar sa-si exprime public careva viziuni asupra solutionarii unor probleme de interes national. Este un simplu turist care admira localitatile moldovenesti si se bucura de linistea pe care si-o permite la Chisinau.Nu stiu daca avem nevoie de un astfel de “bade” (pentru cei care nu cunosc, “badea” in folclorul moldovenesc este fratele mai mare), pentru ca noi ne-am dezis de astfel de frati de mai multe decenii , inclusiv de “badea Vanea” de la Moscova.

Cel mai mult ma uimeste nu Badea ci statul roman care nu intreprinde mai nimic pentru a ne intelege identitatea, limba, cultura moldoveneasca. Traiesc o iluzie de mai multi ani precum ca ne vom declara romani si ca vorbim limba romana. Ca vom deveni slugile acestora asa cum se intimpla in perioada interbelica. Moldova cu o singura universitate in tara, una agrara si cu Parlamentul la Bucuresti. Probabil aceasta atitudine se transmite genetic in rindul fucntionarilor romania care de altfel nu-mi pot explica nici astazi cum este posibil ca cetatenii R. Moldova sa nu aiba un reprezentant in Parlamentul Romaniei, cu toate ca este prevazut de Constitutia Romaniei.

Pentru cei care cunosc:
La ora actuală în România sunt recunoscute oficial 18 minorităţi etnice, fiecare dintre acestea (cu excepţia celei maghiare) fiind reprezentate automat în Parlamentul României. Lor li se mai adaugă organizaţii deja constituite ale slavilor macedoneni (de asemenea, cu un reprezentant în Camera Deputaţilor), ale rutenilor etc. Noi moldovenii insa suntem privati de acest drept constitutional. Mai mult decit atit activitatea comunitatii cetatenilor moldoveni in Romania a fost sistata pe motive neintemeiate. Oare de ce ? Avem insa multe cabinete de senatori si deputati romani la Chisinau, “soli” gen Viorel Badea. Halal de asa “bade”, “fratilor”.

f

f

ff

f


SI TAXELE SA CREASCA A ZIS BADEA VIOREL


Comentarii

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole