Culmea politicului. Guvernarea va susține la prezidențiale candidatul opoziției proeuropene

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acum două săptămâni era greu să ne imaginăm că Andrei Năstase se va retrage din cursa prezidențială, în favoarea lui Maia Sandu, ca, acum, democrații să ne spune că și Marian Lupu face același lucru de dragul concurentului proeuropean cu șanse reale. Adevărat circ, ar zice unii, în timp ce alții chiar văd o demonstrație de maturitate politică.

Am auzit și eu voci care afirmă că Marian Lupu nu este sincer, că PDM are interese ascunse, etc. Maia Sandu a sărit friptă de frică să nu fie pusă în buzunaru lui Plahotniuc. Cică nu are nevoie de votul democraților, uitând de perioada în care se ruga de PD să facă alianță cu PLDM pentru a salva cursul european. Atunci, democrații erau salvatori, acum sunt corupți. Nu-i apăr nici eu. Într-adevăr, partidul este măcinat de corupție. Dar atunci când te vrei etalon al integrității, nu accepți coaliții nici cu dubioșii platformei DA. Sunt mai mult decât convins că Maia Sandu are mari reserve vizavi de finanțatorii DA, Victor și Viorel Țopa. Eu, de exemplu, nu văd diferența. Să nu uităm că Victor Țopa este fost partener de afaceri cu Vlad Plahotniuc.

Știu că veți spune că Marian Lupu nu a fost sincer, că cei de la guvernare nu pot susține un candidat al opoziției, etc. Nu știu. Eu fac calcule în baza ultimelor sondaje. Admitem că Dodon acumulează în primul tur o treime din totalul voturilor. După mine, însă, electoratul lui Andrei Năstase, Maia Sandu și Marian Lupu, e mai numeros. Și dacă mâine și Leancă anunță retragerea, atunci accederea în turul doi al Maie Sandu e ca și fapt împlinit. Astfel, ne place, sau ba, democrații au recurs la un gest care, după mine, va salva cursul european. Sau, cel puțin, reduce din șansele prorusului Dodon de a prelua șefia statului.

Cât privește ipoteza că au fost create toate condițiile ca Dodon să câștige din primul tur, este lipsită de temei. Din câte cunoașteți deja, Dodon a reacționat declarând că americanii i-au aplicat o lovitură sub centură. Cică Maia e candidatul comun al guvernării și al SUA, potrivit lui Dodon.

Evident că putem admite că e vorba de un teatru bine regizat de Dodon și Plahotniuc. Ceea ce nu pot admite este informația care s-a strecurat în presă încă în luna mai. Atunci, după vizita lui Plahotniuc la Washington, Andrei Popov, fostul ambasador la Viena, spunea că democratul i-a promis asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, că nu admite ca la șefia statului să vină un prorus. Până să închei, atenție, vă rog. Informația a apărut în presă în luna mai și nu de către Dodon, ci de unul dintre oponenții PDM – Andrei Popov.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole