Cui îi pasă dacă te declari român la recensământ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Toți știm că viața în Republica Moldova nu e deloc ușoară, iar mulți sunt mai degrabă preocupați de supraviețuire decât de probleme de ordin identitar. Printre grijile cele mai apăsătoare ale cetățeanului de rând se numără sărăcia, corupția, asigurarea unui loc de muncă stabil. Atunci în capul multora apare întrebarea: „Cui îi pasă dacă mă declar român sau nu?” Într-adevăr, declarându-te român, nu devii mai bogat sau nu capeți un loc de muncă, și nici corupția din republică nu dispare. Însă există mulți, foarte mulți oameni și insituții cărora le pasă de această chestiune și de care depinde bogăția noastră culturală și spirituală, dar și, în mod indirect, chiar viitoarea bunăstare materială a fiecăruia dintre noi.

În primul rând, le pasă tuturor scriitorilor, poeților, actorilor, învățătorilor și altor intelectuali care au lansat Mișcarea de Renaștere Națională în ajunul prăbușirii Uniunii Sovietice, deoarece ei au depus un efort imens, luptându-se cu un colos enorm care era URSS și verticala puterii instituită de acesta, pentru ca noi să ne recuperăm identitatea românească, limba română, tricolorul și multe alte atribute naționale și spirituale. Pentru ei fiecare persoană care și-a recăpătat conștiința națională este un prilej de bucurie, care le dă o rază de speranță că munca lor titanică într-o perioadă dificilă nu a fost în zadar, ci va da roadele meritate.

În aceeași ordine de idei le pasă tuturor istoricilor, lingviștilor, savanților din Academia de Științe, deoarece pentru ei fiecare persoană declarată român reprezintă un pas spre restabilirea și triumful adevărului științific.

Le pasă veteranilor din războiul de pe Nistru din 1992, care au fost nevoiți să iasă cu armă în mână pentru a apăra idealul național și libertățile proaspăt dobândite. Să nu uităm că întreg scenariul secesionist din Transnistria a fost pus la cale de strategii ruși pentru a contracara o redeșteptare a identității românești în Republica Moldova.

Putem trece și la aspecte mai pragmatice. Îi pasă neapărat și conducerii din Republica Moldova, deoarece în funcție de rezultatele acestui recensământ aceasta va formula o politică națională în republică pentru următorii 10 ani. Astfel, un procentaj mare de români declarați la recensământ va determina guvernul să-și revizuiască politica identitară și să poată contribui la afirmarea identității românești în evenimentele culturale pe care le patronează și în curriculumul educațional.

La fel îi pasă și conducerii din România. Aceasta poate proteja interesele conaționalilor săi, dar numai atâta timp cât ei recunosc această naționalitate comună. Altfel spus, statul român îți întinde mână, dar rămâne responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne recunoaștem identitatea românească și să afirmăm dorința de a beneficia de ajutorul oferit. Trebuie de menționat aici și noua lege, care prevede posibilitatea acordării cetățeniei române tuturor celor care se declară etnici români. Această lege a fost adoptată recent de Senatul României și acum urmează să fie aprobată și de Camera Deputaților.

Îi pasă, de fapt, fiecărui român, care se întristează când vede la semenii săi conștiința națională ștearsă în urma unui proces crunt și inuman de deznaționalizare.

Și, nu în ultimul rând, le pasă celor peste o mie de tineri voluntari, care au muncit neobosit timp de două luni, cutreierând raioanele Republicii Moldova, pentru a le comunica tuturor despre dreptul și datoria morală de a să declara români la recensământ.

Să ne declărăm, deci, români, pentru că ne pasă!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole