Cu tine vorbesc, alegătorule!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mă adresez ție – cutremuratul de scârbă, indignatul și dezămăgitul! Ai toate motivele din lume să stai acasă pe 30 octombrie, cum vor face foarte mulți din jurul tău. Oferta marilor partide arată dezămăgitoare, tu nu mai ai încredere în clasa politică și deja te-ai convins că în 26 ani toți îți înșeală așteptările, indiferent pe cine ai alege. În mintea ta de om rațional a încolțit deja demult  ideea ca nu vei putea schimba nimic niciodată. Anul acesta indiferența face furori. Pare la modă.  Prea la modă. Să zicem însă că tu chiar ai dreptate. În cazul acesta, merită să mergem pâna la capăt cu lehamitea și indiferența, să vedem unde ajungem.

Citește până la capăt. E despre tine, alegătorul indignat și indiferent. Nu lăsa Republica Moldova să alunece în anarhie, într-o zonă fără principii democratice. Nu lăsa Republica Moldova în afara Europei.

Înainte  de toate vreau să îți spun, cu toată onestitatea de care sunt în stare, că nu-mi amintesc o campanie mai alergică. Alegerile localele sunt, în general, mai plictisitoare de felul lor,  aruncă mai puțină energie și entuziasm decât prezidențialele sau parlamentare. Dar parcă am ajuns să urâm sincer și alegerile din 30 octombrie.

Ai văzut ca mulți habar n-au că sunt alegeri anul acesta, ce fel de alegeri și cine candidează. Unii s-au săturat de minciuni și înșelăciuni, iar alții manifestă o indiferență uriașă din start.

Dar să fii la curent că am privit cu atenție peste lista candidaților.  Nu poți spune ca nu este de unde alege. Unii sunt ok, am văzut destui independenți și oameni despre care cred cu adevărat și vor să păstreze parcursul european al țării.

Dar fie pe a ta, că nimeni, absolut nimeni nu indeplinește criteriile tale înalte pentru a te scoate din casă. Știu, cunosc foarte bine orgoliul propriu pe care îl simți la gândul că le vei întoarce spatele la toți. Ești protejat, te simti ușor superior și chiar imposibil de a fi păcălit încă o dată.  Te-ai eliberat de răspunderea alegerii, te-ai refugiat de păcăleala politică într-un spațiu unde ai parte de tot mai mulți prieteni, la fel de mulțumiți ca și tine că au dat de rețeta unei vieți liniștite. Dar, în realitate, greșești.

Fără politică e super! Nu te mai cerți permanent cu prietenii, colegii, cunoscuții în fiecare zi cînd vă vedeți și îți vezi de frumusețea naturii, berea rece din pub-uri, fără spume la gură și noduri în gât. Când tragi cu ochiul mai bine spre ceilalți, care încă își mai pierd timpurile pe diferite chestiuni politice, te prinde râsul cât de naivi sunt în comparație cu tine. Diferit fiind de ei, tu ai ales marele noroc să te luminezi la timp.

Anul acesta, dacă nu ma înșeală intuiția, veți fi foarte mulți. O forță, o majoritate tăcută de care partidele ar trebui să se sperie. Absența voastră istorică o vor arăta sondajele, drept cea mai mare dupa 90 încoace. Da, va fi o mare realizare… care nu însă se va întoarce împotriva voastră.  Veți demonstra (doar tăcută)  forța perfect inutilă, ca și cum ați bea o bere fără alcool.

Dar, stai, să îți zic ce urmează să se întâmple mai departe. De absența ta la vot, fiind absolut corectă, chiar justificată, vor profita alți cetățeni, compatrioți de ai tăi, neinformați, mai ușor de manipulat și de cumpărat decât tine. Vei pune umărul, fără să vrei, la alegerea candidatul celor care vor merge masiv la vot, manipulați de iluzia Mamei Rusia.

Tu, sau noi deja convenisem, nu vei mai fi tras pe sfoară foarte ușor.

De cealaltă parte, Moldova există și va fi mereu la marginea spațiului și sistemului tău, oricât depui efort să o ignori. Partidele antieuropene vor avea durere în cot de absenteismul masiv, de votul tău blamat, dat de o parte din societate. Ba chiar, îți spun, se vor bucura, că în sfârșit au scăpat de tine, că nu le mai încurci socotelile la vot.

Și atunci, tu ce-ai rezolvat? Dacă ai curaj sa mergi cu mine până la capăt, pot să-ți arăt, dar nu cred că îți va fi prea plăcut. De această dată tu chiar nu ai rezolva nimic, ai legitima corupția. Da, tu, exact tu, cel care refuză să i se opună, cel care și-a întors spatele când corupția candidează și cere să fie votată. Mai gândește-te puțin, chibzuiește.

Dacă această corupție din țara asta va primi un vot enorm, o parte din vină o vei purta cu tine, în acel spațiu sistemic al tău. Nu poți fugi de probleme sperând că în așa fel se vor rezolva de la sine, fără niciun efort și asumare responsabilității.

Candidatul tău ideal, perfect, nu se va naște curând. Mesia nu mai este pe Pământ, printre noi.  Spațiul tău privat în care te-ai închis, va da dovadă, din păcate de o iluzie într-o tară cucerită de jefuitorii ei. Te-a obosit deja democrația? Ok. Ai de ales însă: iadul anarhiei, al dictaturii, democrația mimată într-un stat capturat sausă alegi corect și informat continuarea drumului modernizării țării, cu asistență occidentală. 

Corupția votată acum te va copleși amarnic și… vei da vina iar pe țară. Toți nemernicii, care vor distruge tot ce s-a făcut bun, care vor șterge cu buretele toate avantajele câștigate cu greu, prin muncă alături de partenerii europeni în ultimii ani, îți vor râde pe față când vei începe să strigi din colțul tău împotriva lor, dar te vor închide pe scurt: poporul m-a ales!

Daca mai ești cu mine, nu o să îți spun mare lucru decât acela că mă simt adesea la fel de irosit și amărât ca și tine, cu o mică diferență însă. Eu mă gândesc la părinții mei, la buneii mei și, mai ales, la urmașii mei. Eu înca mai am credința în forța enormă a fiecărui vot în parte.

Voi ieși la vot pe 30 octombrie.

Votează un candidat european!

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole