„Cu moartea, pre moarte călcînd” sau încă puțin gaz pe rugul adepților lui Năstase

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La toate fricile și fobiile lui Andrei Năstase  s-a mai adăugat încă, minim, una. Că decizia de a pleca, în startul unei creșteri în sondaje, îl va lăsa cu buza umflată din toate părțile. Pe de o parte, Maia Sandu îi da întoarce spatele imediat ce ajunge în vre-un fotoliu moale, iar adepții îl vor părăsi supărați că a abandonat prea devreme. A abandonat cursa electorală avînd un potential net superior contracandidatului de la PAS. Potențial care este în continua creștere din momentul abandonării, teoretice, a cursei.

Asasinatul” politic a lui Andrei Năstase i-a sporit mai mult popularitatea, scrie www.politics.md (http://www.politics.md/?view=articles&id=13846).

Scoaterea liderului Platformei DA din cursa electorală de către „coordonatori” i-a sporit mai mult popularitatea lui Andrei Năstase, iar dacă nu trece Maia Sandu în turul doi urmează „moartea politică” și pentru ea și pentru Năstase, scrie Comsomolsocaia Pravda.

Într-un articol intitulat „Dublu „omor” în Moldova: După ce l-au exclus pe Andrei Năstase din cursa electorală, „comanditarii” au îngropat-o și pe Maia Sandu”, publicația de limbă scrie că politica moldovenească a păstrat abordările radicale ale sovieticilor. „Opoziția moldovenească de dreapta riscă să dispară la fel cum 25 de ani în urmă de pe harta politică a lumii a dispărut statul Uniunea Sovietică, însă sistemul politic din Moldova într-o oarecare măsură continuă să trăiască după „regulile” stabilite de Vladimir Ilici Lenin. Drept confirmare în acest sens poate servi chiar și excluderea din cursa prezidențială a liderului Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Nătase. Aici voi explica mai detaliat.

Cum zicea tovarășul Ulianov: „Cele mai radicale măsuri și mijloace sunt cele mai potrivite”. Se pare că la fel s-au gândit și coordonatorii opoziției de dreapta din Moldova. Drept cea mai radicală soluției ei au ales excluderea lui Andrei Năstase din cursa pentru fotoliul Președintelui, chiar dacă acesta declară formal că este „absolut independent din punct de vedere politic” și că nimeni nu-i poate influența deciziile”, se arată în articol.

Autorul atrage atenția că „înlăturându-l” pe Năstase și determinându-l să-și însceneze autosacrificarea, coordonatorii vor putea să atragă imediat electoratul lui Năstase de partea ex-ministrului Educației, care încă săptămâna trecută se bucura de o popularitate mai mare, decât liderul DA. Însă totul a ieșit exact invers, atrage atenția publicația.

„Asasinatul” politic a lui Andrei Năstase doar i-a sporit popularitatea, subliniază sursa. “Conform datelor unui sondaj sociologic publicat recent, anume liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” este candidatul cu șanse reale de a accede în turul doi al alegerilor prezidențiale. Îmi imaginez cât de dezamăgiți sunt susținătorii Platformei care nu mai au ce să facă decât să-și muște coatele”, explică autorul.

Dacă Maia Sandu nu va trece în turul doi, ceea ce, conform sondajelor, chiar e posibil să se întâmple, cariera sa politică va lua sfârșit subit, la fel ca și cea a lui Andrei Năstase, consideră Comsomolscaia Pravda.

“De fapt, de ce ar trebui să discutăm despre cadavre politice?  Mai mult îmi pare rău pentru cetățenii care a câta oare deja au fost simple elemente de decor în cadrul unui mare joc geopolitic. Asta pentru că susținătorii lui Năstase nu au nici un motiv argumentat să voteze pentru Sandu, din cauza căreia a fost sacrificat liderul lor. Iar electoratul lui Sandu la fel ar trebuie să mai privească și în viitor, întrucât ex-ministrul Educației la fel riscă să ajungă „mielul” sacrificat”, a concluzionat autorul.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole