Cu cine dintre conducătorii moldoveni se va întîlni Donald Trump în cel mai scurt timp?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău a îndoit iar opoziția.

Ieri Uniunea Europeană a hotărît să aloce, totuși, cele 100 milioane de euro Republicii Moldova, iar Comisia de la Veneția va da  astăzi recomandările necesare ca alegerile în baza votului mixt să aibă loc în 2018.

—-Opoziție de paie, zic europenii și continuă să susțină mai departe guvernul Filip.

La București e criză politică de proporții deosebite, care a izbucnit după ce președintele Statelor Unite ale Americii s-a întîlnit cu omologul său român.

Unele voci spun că mîna Moskovei este de vină.

La Kiev nu e nici pe departe pace deplină, iar președintele ucrainean urmează săptămîna viitoare să-i strîngă mîna lui Donald  Trump la Washington.

Aceste vizite vin să zădărnicească uneltirile Rusiei de a reocupa tot ce a reprezentat  pînă mai ieri zona lor directă de influență.

Extinderea NATO,  dorința Ucrainei de a adera la structura menționată și hotărîrea Moldovei de a colabora în mod serios cu aceasta nu pot să nu pună Kremlinul pe jar.

Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina și Moldova au ieșit deja de sub umbrela de protecție a Rusiei.

Țarul Putin nu poate să nu vadă acest fapt și acționează prin Dodon, care e președinte, dar pîrghii reale de schimbare a vectorului european nu are.

Guvernul Filip a arestat un spion rus și cinci diplomați ai Federației Ruse, care acționau împotriva intereselor de stat ale Moldovei pe teritoriul ei.

Parlamentul Moldovei urmează să adopte în curînd o lege contra propagandei rusești, similare celei din Ucraina și alte țări postsovietice.

Rusia nu a fost atît de pălmuită politic de moldoveni de un veac.

Afirmația lui Plahotniuc că Moldova nu va îngenunchea în fața marilor Puteri  se adeverește.

Războiul ideologic dintre PD și PSRM nu ia sfîrșit.

Din contra, el riscă să nu rămînă doar unul strict ideologic, în caz că Uniunea Europeană și NATO nu vor realiza din cele trei state vecine: România, Ucraina și Moldova un triumvirat care să acționeze și pe mai departe  în comun.

Iată și motivația celor două întîlniri ale șefului american cu președintele României și al Ucrainei.

Iată și motivația celei de-a treia întîlniri, pe care Donald Trump ar putea să o aibă în cel mai apropiat timp cu unul dintre conducătorii Moldovei.

Cine o fi acesta?

Dodon?

Puțin probabil.

Dacă va accepta, atunci Igor Nicolaevici riscă să cadă din grațiile președintelui rus.

Filip?

Foarte posibil.

Candu?

De ce nu?

Plahotniuc?

Variantă de neexclus.

Vom trăi și-om vedea pe cine-l va prefera Casa Albă dintre politicienii Moldovei!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole