Cu ce ne-ar putea fi util Şevciuc?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Desigur, nu putem pretinde şi spera multe de la noua administraţie de la Tiraspol, pentru că „nu vremea este sub om, ci omul sub vremi”. Dacă cineva speră că noul lider al regiunii separatiste va veni cu braţele deschise la Chişinău, se înșală amarnic. Pe lângă unele circumstanţe subiective (cum ar fi ambiţiile foştilor lideri transnistreni) există şi unele circumstanţe obiective (interesele geopolitice a Rusiei, existenţa anumitor structuri şi relaţii economice).

Totuşi, cel mai important lucru nu este lichidarea formală a structurilor politice din stânga Nistrului, ci integrarea a cetăţenilor de pe ambele maluri. La această ora, pentru noi contează cel mai mult facilitarea circulaţiei cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor pe ambele maluri.

Nu trebuie să facem greşeala pe care o face România faţă de Basarabia – Transnistria trebuie tratată ca un ansamblu de oameni, nu un teritoriu.

În condiţiile înrăutăţirea situaţiei socio-economice, izolarea regiunii transnistrene reprezintă cea mai întunecată perspectivă pentru locuitorii acestor raioane moldoveneşti. În aceste condiţii, chiar şi deschiderea spre malul drept, cât nu ar părea de straniu, ar putea îmbunătăţi situaţia de acolo.

Construcţia unor infrastructuri comune care ar facilita schimburile economice, extinderea mass-mediei de la Chişinău, colaborarea între administraţiile locale şi reprezentanţii societăţii civile de pe ambele maluri, ar însemna pornirea unui proces integrator care nu va mai putea fi oprit, nici de liderii de acolo, nici de Moscova.

Dacă Şevciuc va fi capabil să dea start acestui proces, am putea chiar tolera cu multă bunăvoinţă, fără stres, cu înţelegere şi cu zâmbet pe buze discursurile populiste de la Tiraspol despre „necesitatea recunoaşterii independenţei republicii nistrene”. Timpul ar fi în favoarea noastră.

P.S.: Desigur, una din condiţiile esenţiale este şi stabilizarea situaţiei politice de la Chişinău, însă asta este deja o altă brânză. La mulți ani!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole