Cu ce merge Filat la Moscova şi ce capcană îl aşteaptă în capitala Rusiei ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vizita la Moscova a premierului, Vlad Filat şi întâlnirea cu omologul rus, Dmitri Medvedev sunt aproape la fel de aşteptate ca şi vizita la Chişinău a cancelarului german, Angela Merkel. Printre cele mai importante subiecte pe care şeful Guvernului moldovean le va discuta în Rusia va fi dosarul transnistrean şi importul de gaz rusesc, mai bine zis, necesitatea încheierii unui Acord cu Gazprom (document care urma să fie semnat până la sfârşitul anului TRECUT).

Dosarul transnistrean. Vlad Filat are o misiune foarte dificilă, ţinând cont de contextul în care are loc această vizită. Pe 2 septembrie, regiunea transnistreană a sărbătorit „22 de ani de independenţă”. Cu această ocazie, mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv de prim rang, au felicitat „poporul transnistrean şi conducerea RMN” cu ocazia „independenţei”. Practic în toate mesajele se afirmă că „viitorul Transnistriei îl poate decide DOAR poporul transnistrean”, iar Rusia „nu va permite nimănui să atace poporul iubitor de pace” (vedeţi mesajul video adresat de către reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin). Descifrând acest limbaj, putem spune că Rusia recunoaşte DE FACTO rezultatele referendumurilor repetate din regiunea de est a Republicii Moldova, în cadrul cărora oamenii au optat „pentru independenţa RMN”. Mai mult, Rusia dă asigurări că a fost şi ESTE un garant al acestei situaţii, în pofida mesajelor că Rusia susţine integritatea teritorială a RM, în timp ce îşi menţine regiunea sub control politic, militar şi economic. De exemplu, Evgheni Şevciuk merge mai des la Moscova decât toţi liderii de la Chişinău luaţi împreună.

Tot zilele acestea, Evgheni Şevciuc a declarat că Transnistria „tinde spre Rusia”, în timp ce Rogozin vorbeşte despre „necesitatea unei integrări mai puternice în spaţiul euroasiatic”, iar fostul deputat rus, Serghei Baburin insistă ca Moscova să fie mai influentă şi mai prezentă în raioanele de est ale ţării noastre. Mai mult, şeful diplomaţiei din stânga Nistrului, Nina Ştanski a afirmat că „Rusia nu va pleca NICIODATĂ din Transnistria”. Săptămâna trecută a fost înregistrat şi un conflict (cel puţin la nivel de comunicare) între miliţia transnistreană şi poliţia din Bender. Într-un apel adresat populaţiei din Bender, miliţia îndeamnă oamenii SĂ NU SE SUBORDONEZE poliţiei moldoveneşti, iar în cazul în care sunt abordaţi de poliţie, să cheme urgent miliţia (putem să ne imaginăm ce se poate întâmplă într-o situaţie de acest fel, în Zona de Securitate, unde poliţiştii sunt dezarmaţi, iar miliţia este cu arme…).

În aceste condiţii, lui Vlad Filat îi va fi foarte greu să discute cu oficialităţile ruse despre o reglementare transnistreană, favorabilă Chişinăului.  Nu exclud că Moscova i-a pregătit şi vreo capcană în acest sens, vreun plan mai secret, dar dacă va fi aşa, despre aceasta vom afla mai târziu.

Negocierile cu Gazprom. Moldova plăteşte aproape cel mai mare tarif din Europa pentru gazul rusesc, în condiţiile în care suntem cel mai sărac stat de pe continent, iar distanţa din Rusia până la noi e de două ori mai mică, decât până în Germania. Sunt multe motive de ce Guvernul a eşuat negocierea, acum un an, a noului acord cu concernul rusesc, în special din cauza aderării Moldovei la Carta energetică europeană. Însă acum deja e un fapt împlinit. Vom reuşi să-i convingem pe ruşi că prezenţa noastră în Carta europeană energetică nu le va afecta interesele ori… vom rămâne în continuare fără un document privind importul de gaze, cu riscul să îngheţăm din nou la iarnă, fără flacăra albastră ? În condiţiile în care şi negocierile Ucrainei cu Rusia privind importul de gaze au intrat în impas, ar trebui să ne pregătim deja pentru o iarnă cu multe probleme. Ori vom reuşi totuşi să semnăm acest Acord, care, sperăm să fie unul bun pentru Moldova ?

Comentarii