Crăciun cu Hansel, la Casa Albă, Gretel la Berlin şi Ivan Turbincă, la Kremlin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Anul viitor, Germania şi Rusia îşi vor menţine, cel mai probabil, stilul preferat, în politica externă, Berlinul preferând discuţiile în spatele uşilor închise, iar Moscova păstrând imprevizibilul, ca o armă dovedită drept eficientă, în cursul anului 2014.

Motiv pentru care, peste Ocean, la Casa Albă, atenţia va fi distributivă, atât la opţiunile cancelarului german – de facto premierul statelor membre ale Uniunii Europene –, cât şi la deciziile preşedintelui rus, în practică restauratorul – pas cu pas, omuleţ verde cu omuleţ verde, peninsulă ocupată cu tot cu portul militar visat, republici create de urmaşii de azi ai celebrului Ivan Turbincă, hrăniţi, echipaţi, înarmaţi, instruiţi şi plătiţi de Maica Rusia – Uniunii ieri Sovietice, din ianuarie 2015 Euroasiatice, cu acte în regulă.

În neregulă fiind gândurile imperiale ale autoritarului şef de federaţie – în vizibilă extindere teritorială – situată, încă, la est de Ucraina şi Republica Moldova.

În neregulă fiind, la Berlin, şi faptul că deşi preşedintele american a anunţat stoparea ascultării telefonului doamnei cancelar european Angela Merkel, nu numai că nu şi-a cerut scuze, cum sperau unii jurnalişti din redacţia prestigioasei publicaţii “Der Spiegel”, dar oficiali americani au respins o solicitare a omologilor germani, aceea de a fi perfectată o înţelegere vizând …nespionarea reciprocă.

În traducere liberă, americanii ţin cont, involuntar, de proverbul românesc:”paza bună trece primejdia rea.”  Nu de alta, dar la mijlocul verii trecute, Germania a trimis acasă pe şeful rezidenţei CIA din Berlin, după ce un birocrat, încadrat în serviciul german de informaţii, a fost prins cu documente destinate Agenţiei Centrale de Investigaţii/CIA.

Aici merită a fi inserate două întrebări, ambele retorice:

1.Cine era interesat ca să existe un pretext formal pentru ca şefului nucleului CIA, din capitala germană să i se arate primul avion spre Washington D.C.?

2. Ce serviciu de intelligence jubilează acum, în estul Europei, de apariţia unor asemenea disensiuni în NATO?

Oricât de neplăcut surprinsă a fost opinia publică germană, de monitorizarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel, de aliatul de peste Ocean, fum fără foc nu iese.

După cum este o glumă bună, de Radio Erevan, că BND/Bundesnachrichtendienst/Serviciul Federal de Informaţii al Germaniei nu avea habar de atenţia acordată de Agenţia Naţională de Securitate a SUA convorbirilor cu locatarul numărul 1 de la Kremlin. Oricât de diplomatice şi nevinovate ar fi putut fi acestea…

Până la urmă, la originea acestui scandal stă protejatul lui Putin, nimeni altul decât refugiatul Snowden, pe teritoriul rus, cu date clasificate despre sistemul american de informaţii. Şi nu au fost puţini jurnaliştii amatori de lovituri de presă, bazate pe informaţii parţial verificabile, care au generat reacţia negativă a opiniei publice germane, în rândurile căreia doar jumătate dintre cei intervievaţi, la un recent sondaj de opinie, mai au păreri favorabile Unchiului Sam, a se citi Statele Unite ale Americii.

Unchiul Sam, cel tradiţional fiind în această relatare… Hansel, fratele lui Gretel, respectiv… Angela Merkel, de la Berlin, cu care pare a se înţelege mai bine, în limba germană, Ivan Turbincă, de la Kremlin.

Aşa că de la luminile Crăciunului european la Sfântul Paşti… eliberator, vorba vine, de ocupanţi ai teritoriului ucrainean este un drum lung, imprevizibil, deseori întortocheat, cu Generalul Iarnă gata să ne… alinieze în vechile frontiere sovietice.

Singurul lucru cert este efortul Departamentului de Stat, de a menţine dialogul minimal cu structura similară de la Moscova, ministerul similar de la Berlin fiind constant în poziţia promovării unor compromisuri succesive, ale căror consecinţe le vom vedea în primăvara viitoare.

Crăciun liniştit…

_________________________________________

Opinii pe tema RUSIA ŞI GERMANIA ÎN ANUL 2015, ale unui general român, care a activat în comunitatea de intelligence şi ale unui universitar ce a călătorit în capitale răsăritene, le puteţi viziona mai jos, dacă doriţi. Vă mulţumesc frumos.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole