COVID-19 ȘI SOLIDARITATEA UNIUNII EUROPENE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Uniunea Europeană spune că alocă 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic ca să le ajute să facă față „nevoilor celor mai urgente” legate de epidemia de coronavirus. Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, alte până la 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus (în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Comisarul UE pentru extindere și bună-vecinătate, Olivér Várhelyi, spune  în aceeași declarație de presă că fondurile sunt destinate nevoilor imediate ale sistemelor de îngrijire medicală din cele șase țări, ca și nevoilor pe termen mai lung ale celor mai vulnerabile categorii sociale și întreprinderilor mici și mijlocii, care alcătuiesc „coloana vertebrală” a economiei în statele respective. De aici.

Știrea a apărut pe site-ul europalibera.org la data de 30 martie. Peste 20 de zile premierul Ion Chicu afirma că nu este clar când și câți bani din suportul anunțat de Comisia Europeană pentru susținerea țărilor din Parteneriatul Estic vor reveni Republicii Moldova.

Președintele Dodon a făcut claritate: din cele 87 mln euro oferite de Uniunea Europeană, statul moldovean nu poate achita salarii sau pensii, banii se duc la ONG-uri. „UE a declarat că este gata să ofere necondiționat 87 de milioane de euro Republicii Moldova, nu în bugetul de stat. E vorba despre diferite programe care se dau la ONG-uri, la diferiți experți care vin să lucreze în Moldova”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a precizat că acești bani nu pot fi utilizați pentru achitarea pensiilor și a salariilor sau pentru modernizarea sistemului medical, ”sunt bani cu care Guvernul nu are nici o treabă”, a spus Dodon. De aici.

Dacă banii se duc către ONG-uri înseamnă că Uniunea Europeană a acrodat suport societății civile moldovene și nu un ajutor financiar destinat sistemelor de îngrijire medicală din Republica Moldova ori pentru susținerea sistemului de protecție social a a catergoriilor categorii sociale vulnerabile ori întreprinderilor mici și mijlocii, care alcătuiesc „coloana vertebrală” a economiei.

Cunoaște sau nu comisarul UE pentru extindere și bună-vecinătate, Olivér Várhelyi, destinația celor 87 de euro dedicați Republicii Moldova? Dacă da, atunci domnia sa trebuie să spună, cu subiect și predicat, că acești bani sunt destinați consolidării societății civile moldovenești și că nu reprezintă ajutor financiar destinat Cabinetului de Miniștri.

Până la data apariției acestei note de blog, 22 aprilie, nu am nici un argument cu care să combat vocile critice la adresa Uniunii Europene. Nu am nici un argument care să sprijine enunțul potrivit căruia Bruxelles-ul ar susține financiar sistemul de sănătate moldovenesc, persoanele nevoiașe ori IMM-urile.

Cea mai surprinzătoare declarație vine din partea premierului Ion Chicu și a fost făcută în dimineața zilei de 21 aprilie, premierul a spus că – pe conturile Republicii Moldova, cu excepția ultimei tranșe a FMI, nu a intrat nici un singur cent în calitate de suport bugetar din exterior. De aici.

În condițiile enunțate de premierul Chicu, constat că declarațiile oficialilor Uniunii Europene despre solidaritate nu costă nimic.

Banii oferiți ONG-urilor moldovenești nu reprezintă ajutor finanicar destinat guvernului moldovean. Afirmația potrivit căreia Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova oferind 87 de milioane de euro este falsă. Banii nu au intrat pe contul statului moldovean ei au fost oferiți ONG-urilor.

O vorbă din bătrâni spune că prietenul la nevoie se cunoaște. Parteneriat și solidaritate cu statele vecine Uniunii Europene? N-aș crede.

Europscepticismul moldovenesc va crește inclusiv datorită faptului că  discursurile Bruxelles-ului despre solidaritate nu sunt urmate de fapte concrete. Moldovenii văd bine acest lucru. Așa că nu voi fi surpins dacă încrederea cetățenilor moldoveni în UE va scădea.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole