Cotovschi de Fălești

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

An un dejavu. Renato Usatîi tot mai mult mi se asociază cu “haiducul” Grigori Cotovschi. Atât prin comportamentul rebel cât și prin faptul că e docil Moscovei. Primul s-a născut la Hâncești în 1881 și a devenit comunist convins în timpul revoluției ruse din 1917. A revenit acasă când Basarabia era deja România, dar a rămas fidel Moscovei. Cu o sută de ani mai târziu la Fălești se naște un alt Cotovschi. A plecat la Moscova când avea puțin peste 20 de ani, iar acum a fost trimis acasă, în misiune. Pentru asta, însă, e nevoie de susținerea poporului, care vrea să creadă într-un nou Cotovschi, care ia de la bogați și împarte săracilor.

Cotovschi a băgat frica în poliție

La ultimele proteste, organizate de Usatîi și platforma DA, în fața judecătoriei Râșcani, Cotovschi de la Fălești a trecut linia roșie. Comportamentul mulțimii care a venit să ceară eliberarea lui Petrenco, poate fi cercetat penal. Usatîi a îndemnat deschis oamenii să blocheze ușile judecătoriei, dovada fiind plasată chiar pe sit-ul lui oficial. (Усатый призвал манифестантов продолжать блокировать выходы из здания). La fel a fost a blocată deplasarea dubiței cu arestați și a agresat o echipă de jurnaliști. În mod normal ar trebui să ne întrebăm und e poliția? Iat-o:

10002919_1683934161887356_2310496941182327419_n

Mesajul din imagine era arma a două polițiste, care se pare că erau antrenate într-o luptă psihologică cu angajații de la protest. Da, anume angajați că doar nu-I secret că 99% erau plătiți. Evident că gestul poliției e copleșitor, dar ineficient.

Problema este că în asemnea condiții, de cele mai multe ori, intervine politicul. Pentru că și ministerul de Interne este controlat de politicienii de la guvernare, cel mai porbabil, li s-au legat mâinile. Paradoxal, dar Usatîi și Năstase așteaptă câte o bâtă pe spate. Astfel se vor victimiza. Vor deveni martirii neamului, fapt ce le va completa rândurile alegătorilor.

În activitatea poliției, însă, nu trebuie să existe rațiune politică. Ei trebuie să activeze după principiile democrației care spune clar că libertatea omului se încheie acolo unde acesta începe să suprime liberate celor din preajmă. Eu vreu polițiști care sunt în stare să asigure ordinea publică, nu simpli oameni în uniformă care se roagă de Usatîi și Năstase să nu admită violențe.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole