Cosarciuc, Bumacov, Sulă, Maleru şi al vostru Vlad Filat…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tot mai multă informației apare în mass-media noastră la subiectul alocării subvenţiilor din cadrul AIPA. Cel mai interesant că toți încearcă să caute vinovatul. Evident că cel ce caută neapărat găseşte ceva. Din cele comunicate de persoanele vizate, „vinovaţi” de faptul că la AIPA s-au furat sute de milioane a ajuns să fie Procuratura Generală și CNA.De ce zic că s-au furat? Deoarece cei ce au primit nejustificat și ilegal subvențiile au furat banii altor fermieri și evident a statului.

Să ne întoarcem la cei ce au furat. Cât de paradoxal nu ar suna, dar în situaţia dată nici un actual sau ex-demnitar din cadrul Ministerului Agriculturii, nu-şi asumă responsabilitate de delapidările din fondul de subvenţionare a agricultorilor. În unison şi Cosarciuc, şi Sula, şi Maleru, ba chiar şi acelaşi Slusari declară că au auzit despre fărădelegile de la AIPA, dar că în pofida unor situaţii nu au întreprins nişte acţiuni concrete cu excepţia lui Bumacov ce a comunicat că dânsul a făcut nişte încercări nereuşite la acest capitol, şi asta din motivul că s-a confruntat cu o rezistenţă din partea conducerii de atunci. Cine conducea Guvernul şi lua deciziile înPLDM, cred că nu este nevoie de amintit…

Să le luăm pe rând.

AIPA a fost formată după cum și ne-a informat chiar Bumacov,  ex-ministru agriculturii, anume pentru diminuarea efectului corupției în agricultură. Ia să vedeți că, Bumacov până a ajunge ministru a gestionat proiectul japonez 2KR. Prin intermediul acestui proiect, agricultorii și nu doar, obțineau suport financiar de până la 40% din partea Guvernului Japoniei. Din propria experiență – acolo unde este vorba de subvenții și granturi cu siguranță miroase a corupție. Bumacov ne spune că a avut presiuni din partea conducerii atunci când a încercat să se împotrivească unor scheme. Poate. Prin târg cu adevărat se vehicula informația precum că, Bumacov a întrat în dizgrație la Filat. Un motiv ar fi și cel că Bumacov ar fi dat prea multe întrebări ce ține de AIPA. L-a mai şi demisionat pe un vicepreşedinte PLDM din fruntea ANSA, dar asta e cu totul altă problemă. Din ce cauză Bumacov o „lipeşte” la situaţia dată rămâne de văzut? Deci din cele relatate de Bumacov reiese că Filat a ținut la control strict cum se alocă fondurile din AIPA și nu permitea nimănui să se apropie de ”prăjitura” lui.

AIPA a fost formată pe timpul lui Cosarciuc. Acesta o face pe Don Quijote. El ne vorbește despre schemele din domeniu și despre faptul cum fermierii și producătorii agricoli i se plâng pe fără- de-legile din domeniul gestionat chiar de dânsul. Important de reținut informația. Șeful AIPA, Petru Maleru a fost numit în postul dat chiar de acest Cosarciuc. Până la numire Maleru deținea funcția de consilieri al ministrului Cosarciuc. Deci responsabilitatea o poartă inclusiv și Cosarciuc din motiv că a numit într-o funcție atât de importantă o persoană incapabilă să gestioneze efectiv domeniul încredinţat.

Apoi și Sula, un alt ministru ”profesionist” și ”dedicat” întru totul apărării intereselor fermierilor și producătorilor agricoli, promovării politicilor eficiente în domeniu și eliminarea persoanelor ce nu au făcut față cerințelor, ne informează că dânsul nu a fost informat despre alocările ilegale de la AIPA. Ca deobicei, cum la noi se mai practică, informaţia demnitarii o primesc din presă. Mă repet, acest ministru trebuie FUGĂRIT. Dar nu că fugărit, dar pus la dubă pentru incapacitate și protejarea persoanelor ce au admis furturi de sute de milioane. Nu poate un ministru, numai dacă nu este IDIOT, să nu se intereseze ce se petrece în instituția cu cele mai mari resurse financiare din ministerul ce î-l conduce. Și poate Sulă, să se bată cu fundul de pământ, demonstrând că el nu a cunoscut nimic despre situația din domeniu, nu-l cred. Să nu ne creadă că suntem ca și dânsul niște – Sulă…

Petru Maleru șeful instituției vizate ne spune că toate actele sunt în ordine și că nici un fermier nu a primit subvențiile ilegal. Evident cum poate cineva în această țară să primească ceva ilegal.

-Dle Maleru, dacă încă nu ai observat, ”Al Vostru” la fel ”legal” a primit o bună parte din miliardele furate de la BEM. Și unde este acum? Stă la Penetenciarulnr. 13.

Dacă e să-l credem pe acest funcționar, locul căruia este alături de șeful lui, undeva pe la Brănești sau Cricova, toți au primit subvenții legal, dar nimic dânsul nu zice de zeciuiala pe care o plătea fermierul pentru a obține cele subvenții care li se revenea după lege. Sunt convins că de aceste 10% a fost scutită Caravita lui Filat și cele câteva companii ce au beneficiat în toți acești ani de aproximativ 10 mln. lei. Cine trebuie să se ocupe de restituire acestor bani?

Și ca să nu uit de cel ce avea menirea să-i apere pe fermieri. Mă refer la Slusari, care în ultima vremea a început să deschidă gura, din momentul că a început a mirosi a ars. Chipurile el a avut discuții cu fermierii și a fost informat despre faptul că toți sunt obligați să plătească de la 10 la 20% pentru a obține banii de la stat. – Bă nene, schema există demult, iar cei de la UniAgroProtect destul de bine cunoaște-au acest lucru. Din ce cauză a tăcut când Filat era în libertate? De ce atunci nu o făcea pe apărătorul de interese a fermierilor?

Şi pe sfârşit…

Încercările de a da vina pe Procuratura Generală şi pe Centrul Naţional Anticorupţie, precum că, persoane din aceste instituţii protejau schemele de „dijmuială” a fermierilor este aberantă şi asta pe motivul că anume aceste instituţii au pornit câteva zeci de dosare pe faptul obţinerii ilegale a subvenţiilor de la AIPA. Sperăm că în scurt timp, aceste dosare vor avea finalitatea şi vor ajunge în instanţa de judecată, ca toţi cei ce erau protejaţi de „Al Lor”, să fie traşi la răspundere, iar subvenţiile acordate ilegal să fie recuperate şi redistribuite fermierilor ce le merită conform prevederilor legale.

 

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole