CORONAVIRUS POLITIC: NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMĂ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Prima lege a conservării materiei, a lui Antoine Lavoisier, spune că „în natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă”.

Retragerea decidenților liberali de la București din comunicarea politică cu oficialitățile de la Chișinău și venirea, în plină pandemie de coronavirus, a premierului maghiar, Viktor Orban, în Republica Moldova mă convinge că legea conservării materiei funcționează și în politică.

Aflat la Chișinău, premierul Orban și prim-ministrul Chicu, au semnat, joi, 12 martie 2020,  Declarația comună privind parteneriatul strategic între Republica Moldova și Ungaria. Un parteneriat caracterizat de premierul moldovean ca fiind unul pentru susținerea suportului de integrare europeană a statului moldovean, dar și pentru extinderea cooperării bilaterale între cele două state.

Premierul maghiar a spus că susține Chișinăul în drumul lui european adăugând, cu titlu de recomandare, că “nu este ușor, aflându-te în UE, să îți aperi interesele naționale, dar este mai bine să fii înăuntrul UE, decât în afara ei”. El declarat că interesul maghiar în Republica Moldova este de a investi în sectorul agricol din Moldova și în domeniul învățământului și că are un fond de 100 de milioane de dolari care va fi utilizat pentru dezvoltarea cooperării economice între Ungaria și Republica Moldova. „Republica Moldova este un prieten al Ungariei”, a concluzionat Viktor Orban.

Semnarea acestui parteneriat strategic are o conotație: axioma potrivit căreia drumul Chișinăului către Bruxelles ar trece, obligatoriu, pe la București, s-a schimbat.

În martie 2012, premierii Vladimir Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, la finele primei ședințe de Guvern moldo-române, au semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova – Bucureștiul oficial a considerat că a monopolizat procesele de integrare europeană ale Chișinăului. Probabil, așa putem explica tonul didactic folosit de unii oficiali români la adresa oficialilor moldoveni pe tematici care țineau de politica internă a statului moldovean.

Datele conținute de dinamica relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova arată, negru pe alb, că nici un stat din Uniunea Europeană nu poate fi comparat, ca importanță strategică pentru Republica Moldova, cu România. Conform datelor statistice românești, volumul total al comerțului bilateral dintre România și Republica Moldova a totalizat în anul 2019 suma de 2,218 miliarde USD, din care exportul românesc a fost de 1,386 miliarde USD, iar importul din Republica Moldova de 831,920 milioane USD. România a fost și în anul 2019 cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

Acest lucru nu i-a dat dreptul lui Ludovic Orban să afirme, pe data de 7 ianuarie 2020, că Guvernul Chicu nu este un partener serios pentru Cabinetul de Miniștri de la București. „Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști. De aici.

Ludovic Orban putea gândi în asemenea mod, dar nu trebuia să enunțe aceste gânduri. A fost/este cea mai mare eroare politică comisă vreodată de un oficial român la adresa oficialităților statului moldovean.

Semnarea parteneriatului strategic moldo-ungar și evoluția negativă a relațiilor moldo-române este consecința în timp a declarației  publice făcute de premierul Ludovic Orban.

Nu știu cum vor evolua relațiile oficiale dintre Chișinău și București. Îmi doresc ca trendul actual să se schimbe spre bine.

Observ că premierul român, în prezent “în exercițiu”, izolat în carantină la Vila Lac 1, trebuie să facă față crizei pandemice de coronavirus.

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, a afirmat, că, din 23 februarie şi până în 10 martie, pe teritoriul statului român au intrat peste 40.000 de persoane care au avut punct de plecare sau au tranzitat Italia.

Sper că premierul în exercițiu, Ludovic Orban va impune starea de urgență la nivelul întregului stat român. Dacă nu o va face, va fi prea târziu. Guvernul României deja este incapacitat la propriu de coronavirus. Întregul aparat de stat ar putea colapsa în scurt timp.

Ar fi o încă mare greșeală politică a domnului Orban.

Later Edit

Guvernul Orban a fost învestit și cu voturile PSD – ceea ce înseamnă solidaritate în fața pandemiei.

Starea de urgență în România va fi instituită de luni. Starea de urgență înseamnă limitarea unor drepturi și libertăți cetățenești, în condițiile pandemiei, este necesar.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole