Contrar dorinţei lui Dodon, România va finanţa primăriile din Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Reprezentantul Federaţiei Ruse la Chişinău, excelenţa sa, Igor Dodon, plenipotenţiarul desemnat pe postul de preşedinte al celui de al doilea stat românesc, şi-ar dori nespus ca România să înceteze a mai finanţa dezvoltarea democraţiei din Republica Moldova şi investiţiile la nivelul comunităţilor locale.

[Spun „desemnat” deoarece nu poporul a decis, ci Moscova, ce a fraudat cu neruşinare alegerile prin voturi ilegale din regiunea transnistreană, Găgăuzia şi Bălţi, prin împiedicarea dreptului la vot în spaţiul european, prin inversări de cifre în procesele verbale, etc… -practic Kremlinul a desemnat un preşedinte în Republica Moldova]

Tocmai pentru a  induce această stare face tot ceea ce poate pentru a ofensa pe românii de dincolo de Prut, cu scopul expres de ai învrăjbi împotriva fraţilor.

Ceea ce vrea cel mai mult Igor Dodon este ca România să stopeze finanţarea autorităţilor locale din Republica Moldova. S-au construit şcoli, s-au reparat grădiniţe, s-au reabilitat drumuri şi monumente istorice ….

Dar nu este ceea ce Igor Dodon îşi doreşte. El vrea ca de dincolo de Prut să nu mai vină nimic şi asta pentru că Federaţia Rusă nu şi-a propus să răspundă printr-o monedă similară. Vladimir Putin nu doreşte să investească nici unde în afara ţării sale, cu atât mai mult în una căreia nu îi oferă nici o perspectivă. De altfel, nici nu are de unde, presiunea internaţională ducând la un dezechilibru major între puterea de cumpărare a rublei şi cea de vânzare a dolarului.

Practic, pentru faptul că Federaţia Rusă nu poate concura cu investiţiile româneşti din Republica Moldova, reprezentantul acesteia preferă stoparea acestora din urmă. Nu contează că primarii nu vor mai putea face investiţii la nivelul comunităţilor locale, nu contează cât bine pot face ele, câtă vreme nu sunt realizate de Federaţia Rusă.

Dar nu acestea sunt planurile la Bucureşti. România nu doar că nu va renunţa a construi la Chişinău, ba mai mult, va intensifica acest proces pornind de la finanţarea înfrăţirilor realizate între cele două maluri de Prut.

Ce se va schimba este simplul fapt că banii vor ajunge prin programe la autorităţile locale şi se va scurta lanţul decizional.

Între timp Igor Dodon are programată o vizită la Kremlin, ne-oficială, aşa cum îi stă bine unui vasal şi nu unui preşedinte de stat. Pe de altă este şi normal: Vladimir Putin nu poate să se coboare chiar la acest nivel: are şi el o decenţă a nivelului intelectual al comunicării.

Nu te întâlneşti oficial cu locotenenţii tăi ca şi cum ar fi egalii tăi: îţi distrugi reputaţia.

Vasalii sunt cel mult convocaţi pentru a primi noi ordine. Cel mai probabil că i se va arăta şi viitoare vilă de reşedinţă, ce îi va fi alocată după îndepărtarea de la putere.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole