Filat: demisia ori…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scenariu de lucru: 21 ianuarie 2013, ultima şansă a premierului Filat de a lua definitiv puterea în mîinile sale

De această părere este jurnalistul Maxim Kalmîkov de la o publicație moldavă de stînga. Reproduc mai jos esența ideilor exprimate acolo.

1. Kaïros politic moldav

Kalmîkov vine cu următoarea sugestie: pe 21 ianuarie curent premierul Filat ar trebui să convoace jurnaliştii şi să-și anunțe literalmente următoarea mișcare tactică: „Nu pot să construiesc Moldova Europeană împreună cu acești escroci, de aceea voi demisiona”!

Jurnalistul prognozează în continuare mai multe încercări eșuate de a trece un nou premier prin actualul Parlament şi, ca urmare, alegeri anticipate. În urma acestora Filat ar fi de așteptat să revină ca salvator al naţiunii, iar PLDM să ia voturile PDM (prin concursul CEC-ului pe care îl gestionează).

Maxim Kalmîkov chiar bănuiește că există toate motivele acestui „scenariu” pe care Vlad Filat îl lasă „pentru zile mai bune”, adică înaintea alegerilor parlamentare programate.

Dar se pare că aceste zile au sosit deja! Or, războiul informaţional a început.

Mai ales că, într-o confruntare probabilă, Vlad Filat riscă pierderi minime de imagine: nu e un secret că o bună parte din populație deja îl consideră traficant, un lucru mai puţin rău decît imaginea de raider asociată cu Vlad Plahotniuc.

Or, înaintea incidentului tragic „Vînătoarea Domnească” mai multe surse din cercurile diplomatice susțineau că prim-ministrul moldovean ar fi fost instruit la Bruxelles şi Washington să aştepte răfuiala finală cu Plahotniuc pînă la alegerile parlamentare ordinare.

Scenariu plauzibil: Moldova urma să cadă iarăși „victimă a temerilor exprimate de către europeni şi americani în fața revanșei comuniste”! Miza: pomenindu-se în fața unui PCRM slăbit, PDLM ar fi devenit o alternativă independentă sigură la celelalte componente AIE.

Spre necazul lui Filat, acum se pare că Vestul leagă elucidarea Vînătorii Domnești direct de liberalizarea regimului de vize cu UE, principalul atu electoral PLDM.

În plus, Maxim Kalmîkov invocă zvonurile parvenite de la surse anonime conform cărora o serie de ţări UE ar fi ridicat miza: liberalizarea regimului de vize în schimbul demiterii actualului vicepreşedinte al Parlamentului.

2. Scenariu negativ pentru PLDM

Printre riscurile imediate ale eșuării ultimului scenariu: PLDM ar suporta pierderi imediate de simpatii electorale de pînă 5-7 la sută.

O altă variabilă în actuala ecuaţie: tensionarea atmosferei în fracţiunea parlamentară PLDM. Nu se știe de ce manieră va reacționa grupul care îl simpatizează pe deputatul Ion Butmălai.

Eventuale riposte venite de la Plahotniuc: dosare compromițătoare asupra oamenilor lui Filat, atacuri asupra miniștrilor PLDM, atragerea votanților. Dar poate cel mai neplăcut lucru îl constituie extinderea mass-mediei nefavorabile: Filat are tot mai puține opțiuni în ceea ce privește canalele televizate cărora să le acorde interviuri.

În final jurnalistul amintește despre visul suprem al PDM înainte de scrutinul electoral din 2015 − și anume iniţiativa privind votul uninominal – care l-ar putea scoate definitiv pe Filat din viitoarele jocuri politice.

P.S. Avînd în vedere că ideile materialului nu îmi aparțin, mă abțin de la comentarii (evident) subiective. Totuși, în ciuda efectelor de circumstanță nefavorabile la acest moment, logica sa îmi confirmă sugestiile din articolul anterior „Gestionarul Fibonacci și Bursa Politicii de la Chișinău”. Detalii la:

http://vox.publika.md/media/politica/gestionarul-fibonacci-si-bursa-politicii-de-la-chisinau-377091.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole