Continuarea dialogului cu dl. Petrencu (de Vasile Roibu)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Stimate dle Petrencu,

am citit cu atentie raspunsul dvs si cu dezamagire am constatat prezenta unor inadvertente, nepermise unui istoric si intelectual de talia dvs. Daca nu as sti mai bine, as crede ca incercati sa manipulati cititorii.

O sa ma adresez in primul rand acuzatiei “subtile” ca eu si dl Stepaniuc am fi unul si-acelasi. Desi stiu in mare cine este dl Stepaniuc, marturisesc ca a trebuit sa-i dau un search pe google pentru a afla niste detalii. Comparatia cu dansul nu ma atinge in niciun fel, nici pozitiv nici negativ. Este evident cred pentru oricine are putin discernamant ca nu sunt Stepaniuc. V-as sfatui dle Petrencu sa atacati mai degraba argumentele si nu oamenii, este irelevant in fond daca sunt sau nu Stepaniuc, daca sunt blond, inalt, sau gras sau cocosat…important este ce scriu, ce afirm, ce argumente aduc iar daca dvs ati ales sa combateti doar “persoana Vasile Roibu” eu o iau ca pe un compliment…inseamna ca nu ati dispus de alte argumente.
O sa va raspund acum punctual, dle Petrencu:
1. Acea Declaratie a Sfatului Tarii de Constituire a Republicii Democratice Moldovenesti e un DOCUMENT. Nu puteti minimaliza importanta acestuia doar pentru ca nu va convine, sau ca l-a citat si dl Stepaniuc inainte de mine.
2. Repet argumentul de la pct 1. Nu puteti minimaliza un ARGUMENT VALABIL doar pt ca l-a folosit si dl Stepaniuc in nush ce carte a dansului. Oare chiar nu aveti altceva de spus la tema asta? Sunt dezamagit, credeam ca dvs, ca istoric, cu interesul de a stabili adevarul trecutului nostru (cu asta se ocupa istoricii nu?) o sa aveti interesul de a rasfoi macar acea carte.
3. Aici se pare ca poate nu ati inteles ce vreau sa spun. Ma refeream la faptul ca noi, moldovenii dintre Prut si Nstru, suntem urmasii acelor moldoveni care traiau pe vremea marilor nostri voievozi. Nu suntem teleportati aici de sovietici, radacinile noastre patrund adanc in acest pamant, de la inceputurile existentei noastre ca stat moldovenesc.
4. Iar m-ati inteles gresit: prin “coleg istoric romin” m-am referit la coleg AL DVS, nu al meu.

In continuare as vrea sa ma refer la alte argumente pe care le-ati adus.

“Până la 16/28 mai 1812 acest teritoriu a făcut parte din Principatul Moldova; deci, eu mă pot numi căuşenean 100 %, pe când noi, toţi ceilalţi, ne putem numi moldoveni, doar 50 %. Asta pentru că restul Moldovei e dincolo de Prut. Şi capitalele Principatului Moldova sunt dincolo de Prut, şi mormintele marilor noştri domnitori.”
– un argument gresit, eu pot fi in acelasi timp 100% fan Chelsea, 100% profesionist si 100% moldovean chiar daca nu mai traiesc in Moldova. Daca printr-o nenorocire, jumatate din Causeni dispare de pe fata pamantului, dvs dle Petrencu tot 100% causenean veti ramane, nu? Intelegeti de ce logica dvs e gresita? Ba chiar as indrazni sa va contrazic si sa afirm ca fratii nostri de peste Prut si pana la Milcov sunt cei care au devenit 50% moldoveni, prin rominizare. Iar daca tot sunteti cuprins de dorul fata de jumatatea pierduta a Tarii Moldovei, va sfatuiesc calduros sa va inscrieti in partidul Patriotii Moldovei, care exact pentru asta militeaza, recuperarea acelei jumatati. Numai, va rog, nu ne aruncati jumatatea vestica a Tarii Moldovei ca momeala pentru unirea cu “rominii” si supunerea fata de Bucuresti…e un truc nedemn de cineva ca dvs.

“Azi, în mai 2012, în Moldova de dincolo de Prut toată lumea e conştientă că sunt români, apoi moldoveni. Oare nu este aşa?”
– desigur, dupa 150 de ani de rominizare. Trebuie oare sa va reamintesc ca unirea nu a decurs asa de lin cum va place dvs sa va imaginati? Trebuie oare unui istoric moldovean sa ii reamintesc de miscarea antiunionista din Iasi, de revoltele inabusite in sange? Sau si alea erau provocate de sovieticii dvs imaginari, responsabili pt toate neajunsurile Moldovei?

„VR apără sintagma „Limba moldovenească”, preluând un amplu citat din opera lui D. Cantemir. Despre acest truc, nepermis în ştiinţă, când citezi doar ceea ce îţi convine şi negi şi sintagma „Limba română”, folosită în alte opere de D. Cantemir…”
– iarasi, minciuna si manipulare. Nu lupt impotriva sintagmei „limba romina” ci doar o apar pe „limba moldoveneasca” demonstrand ca era folosita in mod curent cu mult inainte de venirea sovieticilor. De altfel de aceeasi subiectivitate in ceea ce priveste alegerea citatelor din cronicari pot fi acuzati si rominii, care tot plimba aceleasi argumente obosite.

„nimeni nu va împuternicit să scrieţi în numele altor persoane din RM.”
– se scrie „nimeni nu V-A imputernicit” dle profesor universitar, doctor habilitat, dar nu-i nimic, multa lume are probleme cu cratima. Va contrazic dle Petrencu, patriotismul meu m-a imputernicit, simtul datoriei fata de Statul si Patria mea! Faptul ca inteleg ca se incearca luarea moldovenilor ostateci de catre niste ideologii si oameni care nu ii reprezinta ma obliga sa reactionez. Pasivitatea suspecta a autoritatilor statului in fata acestui fenomen ma face sa reactionez. E datoria mea morala de a combate propaganda si manipularea rominista neacceptata de cetatenii nostri, atat de daunatoare societatii moldovenesti.

Pe final as vrea sa imi exprim regretul ca ati ales sa duceti discutia inapoi in planul trivial din care am incercat sa o ridic prin argumente si citate. Ati ales drumul usor de a ma ataca pe mine si nu argumentele aduse de mine ceea e va descalifica intr-un fel. Sunt inca nehotarat daca sa il rog pe dl Pascaru sa publice si acest raspuns sau doar sa il plasez pe blogul dvs; pe de-o parte nu as vrea sa ma cobor la nivelul unei polemici de mahala (fie ea si din Causeni), pe de alta parte daca nu va combate nimeni public o sa ramaneti cu ideea ca aveti dreptate…

V.R.

Comentarii

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole