„Constituția dă dreptul la fericire, dar nu o garantează. Trebuie să o găsești singur.” – Benjamin Franklin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru că  nu mai era iubit de oameni, dar neputînd renunța la fericire, „zeul suprem” , Vlad Filat, l-a luat pe Leancă din rîndul muritorilor de rînd, și la făcut „semizeu”, acordîndu-i puteri „dumnezeiești”, ori defapt am văzut ieri, i-a dat verde pentru răzbunare.

Astfel, cînd PLDM a modificat cu PCRM, legea cu privire la Guvern, pentru a da drepturi depline unui Cabinet de miniştri demis, la fel ca şi premierului interimar. Modificările efectuate de comuniști și liberali-democrați, au făcut ca Guvernul demis să aibă aceleaşi atribuţii ca şi un Guvern pe deplin funcţional, încălcînd astfel din nou Constituția Republicii Moldova, anume articolul 103, ce prevede că Guvernul demis îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice.

Acum Curtea Constituțională va examina Sesizarea nr.16a din 14.05.2013 privind exercitarea controlului constituţionalităţii Legii nr.110 din 3 mai 2013 şi Legii nr.107 din 3 mai 2013, depusă de liberalii Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu.

Amintesc că anterior înalții oficiali europeni, au criticat foarte dur proiectele de legi votate de PCRM și PLDM pe data de 3 mai, declarînd că se urmărește subminarea statului de drept, îndepărtînd astfel Republica Moldova de la parcursul European.

Dacă Curtea Constituțională decide că PLDM și PCRM au votat ilegal, iar actualul Guvern interimar nu poate îndeplini aceleași atribuții ca și un Guvern deplin funcțional, înseamnă că toate demiterile miniștrilor liberali se vor anula, iar lucrurile vor lua o întorsătură foarte interesantă.

Însă, fiind clară încălcarea articolului 103 din Constituție, dar și după ce liderii Uniunii Europene s-au pronunțat că e neconstituțional, antieuropean și antidemocratic ca un premier interimar să aiba competențe ca să demită membrii guvernului, este destul de previzibilă decizia Înaltei Curți.

Este într-adevăr aberant ca un premier interimar să demită niște miniștri aflați deja în demisie.În felul acesta, nu m-aș mira ca premierul interimar Leancă, să formeze un guvern din capul lui (Filat), fără a avea susținerea unei majorități Parlamentare. Ori poate să facă și alte abuzuri. Poate că ăsta e și scopul lui Filat ? Poate el acum mimează totul și vrea ca acest Guvern interimar să țină pînă în toamnă, iar atunci să dea startul alegerilor anticipate.

Din păcate însă, Președintele  Timofti a semnat ieri decretele privind demiterea ministrului Șalaru și a vice-ministrului Moldovanu, încălcînd astfel a treia oară Constituția Republicii Moldova !

P.S.
Cu această viteză prin care Filat și Timofti încalcă prevederile Constituționale, una după alta, cred că nu e departe ziua cînd aceștia își vor găsi și „fericirea” 😉

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole