Consens. Mitul opoziției.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Hai să fim sinceri – voi ați văzut ca măcar într-un grup de (ex.) 10 oameni să coincidă interesele și punctele de vedere a tuturor? Mai ales când vorbim despre politici, guvernare vs. opoziție. Eu într-un timp stăteam cu gura căscată privind ”House of Cards”, dar urmarind evoluțiile în politica de la Chișinău – realizez că la noi e mult mai interesant. Doar că adesea lipsit de logică.

Câți dintre cetățeni cunoșteau ce-i aia Comisia de la Veneția și cu ce se ocupă? La sigur că și acuma mulți nu știu.
Comisia de la Veneția este un organ consultativ, care vine cu recomandări, precum au menționat și mulți europarlamentari – ei nu sun în drept să se implice în viața politică a unui stat. Sunt sigur că anume din acest motiv a fost utilizat termenul de ”CONSENS” (consensuri, s. n. Înțelegere, acord, identitate de păreri.). Dați-mi un exemplu, în afară de Coreea de Nord ( 😀 ), unde ar fi posibil așa ceva!

Desemnarea Maiei drept candidat unic al opoziției în Parlamentare – a fost sau nu un CONSENS???

Obrăznicia opoziției însă pare să nu aibă limite.
1. Tirajează rezultatele sondajelor la greu atunci când le convine. Se fac însă a nu vedea toate sondajele care demonstrează clar că majoritatea cetățenilor doresc schimbarea sistemului electoral. Fie uninominal, fie mixt. În sumă sunt peste 70%.  Fapt care obligă orice guvernare să se supună! Sau nu suntem un stat democratic?
2. În prima lectura în parlament, proiectul de lege a fost votat de 74 de deputați, inclusiv PSRM. Nu este acesta un consens politic?
3. Protestul din 11 iunie.  La mitingurile din Cahul, Edineț și Ialoveni – sumar au fost mult peste 10 000 oameni în susținerea schimbării sistemului electoral. Maia, Năstase, Usatîi, Petrenco, și pretinsa societate civilă – au adunat decât vreo 2000 de persoane la Chișinău, anunțând protestul cu o lună înainte și promovândul intensiv.
4. În urma dezbaterilor publice de la Edineț, moderate de Elena Robu – peste 90% din cei prezenți în sală au ridicat mâna PRO schimbarea sistemului electoral. – Presa liberă desigur n-au băgat pe bandă rulantă asemenea informație =) Precum o fac când pe Filat sau pe Platon îi apucă leșinul pe la ședințele de judecată.

În fine.

Fiecare om teafăr la minte înțelege și faptul că niciodată nu le poți face pe plac tuturor. Dar auzind în dezbateri chestii gen: este moment inoportun… – mi se aprinde rău de tot. Da mi se aprinde! Da când o să fie oportun? Avea să fie oportun dacă era Năstase procuror, Maia președinte și Usatîi premier? Că tot din PMAN veneau îndemnuri la schimbarea sistemului electoral.

(Am să folosesc acest video ori de câte ori o să am ocazia. Că-i cel mai bun exemplu de obrăznicie a opoziției.)

Moldova are o democrație foarte tânără, dar avem asistența statelor europene. Așa că, decât să stai pe loc și să aștepți să-ți cadă din pod, mai bine faci ceva!

Pace 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii