Congresul VI. O abordare critică a mesajelor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eram student când se desfăşurau Congresele I şi II a PLDM. Chiar dacă primeam invitaţia de a participa, 160 de lei pentru transportul Iaşi-Chişinău-Iaşi era destul de mult pe atunci. Facebook, live-uri sau site-urile de ştiri erau încă în germenii viitorului. În 2007 şi 2008 în Republica Moldova era beznă. Îmi amintesc că Vocea Basarabiei difuzase ceva de la Congresul al doilea, din Bălţi, iar înregistrările au fost puse pe internet. Atunci a fost primul meu contact cu politica din Moldova.

Congresul VI PLDM m-a prins în mijlocul a peste 4500 de participanţi(delegaţi din organizaţiile teritoriale conform cotei de reprezentare şi invitaţi). Pentru comparaţie PL a scos în stradă maxim 2000 de oameni în toată istoria lor iar la ultima manifestare anti-Moldova, anti-Europa organizată de PCRM au fost vreo 7-8000 mii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Spune-mi ce prieteni ai ca să-ţi spun cine eşti.

Diferenţa dintre Est şi Vest este că dacă Europa lucrează cu soft-power, Rusia bate cu pumnul în masă. Vestul ne spune: faceţi proiecte de infrastructură şi noi le finanţăm, investiţi în educaţie şi noi vă susţinem, vreţi abordări noi pe sănătate – apelaţi-ne. Estul în schimb ne abordează simplu. Nu vreţi cu noi? Să vedeţi cum vă rupem oasele.

Mihail Saakashvili a ridicat în picioare sala polivalentă. N-a avut nici un stres în a sfida Rusia şi a explicat foarte simplu că după embargourile Rusiei economia Georgiei a crescut de 3 ori. Moldova are aceleaşi oportunităţi în faţă.
Jacek Saryusz-Wolsk, vicepreşedintele Partidului Popular European şi Elmar Brok preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European au subliniat încă odată că statul Republica Moldova are tot sprijinul Uniunii Europene dar că trebuie să muncim mai mult la noi acasă. Filat şi-a luat acelaşi angajament.

Când Rusia ne-a pus embargou la vinuri, UE îşi deschide piaţa pentru produsele noastre. Când Rogozin ne-a ameninţat cu îngheţul la iarnă, a început construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Când Moscova arată cu degetul spre muncitorii moldoveni, Europa ne propune regim liberalizat de vize.

Înainte şi numai înainte

Preşedintele PLDM n-a ezitat să se laude cu tinerii săi. Ne-a scos în faţă şi a obligat îndemnat membrii de partid să lupte pentru noi, tinerii din Moldova. Este o inovaţie pentru Republica Moldova ca liderul „să se joace” cu sala. Tactică învăţată, probabil, de la conservatorii britanici. Pentru prima dată în cei 20 de ani ai Republicii Moldova când la un Congres vin oameni vii, oameni cu iniţiativă, nu doar aplaudaci politici.

Chiar mi-a plăcut!

www.dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii