Conform Constituției, „deputații” din Găgăuzia nu au imunitate! Nu mai speculați!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am observat în ultimul timp că „deputații” din Găgăuzia speculează despre o oarecare imunitate și sub ambrela acesteia înclină spre a încălca legea, crezând că nu pot fi trași la răspundere. Atitudinea lor față de Constituția Republicii Moldova și față de legile acestei țări nu este corectă, iar din acest motiv cred că e timpul să explicăm acestora că Găgăuzia nu este stat, dar este o regiune autonomă în componența Republicii Moldova.

Conform Constituției Republicii Moldova, de imunitate beneficiază doar deputații din Parlamentul Republicii Moldova, iar la art. 111, cu referire la Autonomia Găgăuzia, nu este menționat nimic despre imunitatea deputaților Adunării Populare și nici despre alte privilegii pentru aceștia, cum ar fi pașaportul diplomatic. Art. 111 prevede clar că (1) Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova şi soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, potrivit prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, în interesul întregii populaţii, problemele cu caracter politic, economic şi cultural. Respectiv, Adunarea Populară nu poate aproba nimic în afară de problemele cu caracter politic, economic și cultural. Însă, cei din Găgăuzia au găsit „o cale” pentru a-și trage o plapumă protectoare peste acțiunile lor și, utilizând dreptul de la art. 2 din Legea nr. 344 cu privire la statutul autonomiei, au aprobat prevederi care vin în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, puse într-un regulament intern al acestei Autonomii. Astfel, reprezentanții din Adunarea Populară s-au asigurat prin art. 32-36 cu imunitate și cu dreptul de a spune orice în timpul cât sunt membri ai Adunării. Însă, Regulamentele nu sunt nimic altceva decât documente de punere în aplicare a unor acte normative. Ei trebuie să înțeleagă că în nici un caz Regulamentul nu poate fi mai presus de Lege și, respectiv, în nici un caz nu poate fi mai presus de Constituție. Legea Supremă nu prevede imunitate pentru „deputații” din sudul țării, respectiv imunitatea nu poate fi instituită printr-un Regulament, mai cu seamă că nu este prevăzută nici în Legea nr. 344 din 1994, semnată de Lucinschi.

În temeiul Legii nr. 344 din 1994 se acordă Găgăuziei doar autonomie și nu statalitate. Cu părere de rău, aceste noțiuni sunt „des” încurcate în Autonomia respectivă și se face impresia că ei deja sunt stat aparte de Republica Moldova, cu pământ, cu steag, cu „armată” și tot așa mai departe, chiar dacă Constituția spune clar că tot ce este sub picioarele lor este proprietatea Republicii Moldova, nu a lor. Ei decis în interesul găgăuzilor doar în privința a trei chestiuni: politice, economice și culturale. În rest nimic și nici nu pot cere mai mult, pentru că Legea Supremă așa prevede.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede clar că toți cetățenii acestei țări sunt egali în fața legii. Careva „înzestrări” cu potecție în baza altor acte normative decât Constituție nu pot fi valabile. Dacă e să mergem în continuare pe Codul Penal, atunci trebuie să atragem atenția și asupra art. 11 care spune că (1) Toate persoanele care au săvîrşit infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova urmează a fi trase la răspundere penală în conformitate cu prezentul cod (Codul Penal). Mă gândesc că, într-o bună zi nu ne vom trezi cu un Regulament intern al Găgăuziei prin care să se prevadă că cei din autonomie pot fi cercetați doar în baza acestuia și nu în baza Codului Penal.

Toți sunt egali în fața legii, indiferent dacă e deputat în Adunarea Populară sau dacă e un cetățean simplu de la la Naslavcea, din nordul țării. Respectiv, fiind în lipsă de imunitate, aleșii din Adunarea Populară pot fi liberi ridicați pe sus de către Procuratura Generală și cercetați pentru faptele lor, în special pentru referendumul din 2 februarie 2014. Inițiatorii acestui referendum, precum și ceilalți susținători, să nu-și mai pună speranța în Regulamentul intern, pentru că acela acționează doar în zona Găgăuziei și conține prevederi anticonstituționale care, în mod normal, sunt fără putere juridică.

Știu că reținerea sau arestarea unui „deputat” din Găgăuzia se va lăsa cu zarvă și acuzații că s-a încălcat imunitatea. Pentru a evita aceste „scandaluri” nefondate trebuie să știm că ei sunt de rând cu toți, fără imunitate, pașaport diplomatic și alte „înlesniri”. Ei sunt doar deputați în Adunarea Populară, așa cum alții sunt consilieri în Consiliile raionale.

Opriți specula cu imunitatea! Ajunge! Să ajungă la închisoare toți care acționează impotriva statului și care organizează felde fel de referendumuri locale!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii