CONDIȚII PENTRU UN AL DOILEA MANDAT DE PREȘEDINTE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După instalarea Guvernului condus de Ion Chicu, președintele Dodon a spus că există „toate șansele” pentru a transforma Republica Moldova „într-un mare șantier de construcție, unde vor fi realizate proiecte majore de infrastructură”. De aici

La rândul său, premierul Ion Chicu a declarat că executivul moldovean va repara 786 km de drumuri și că investițiile vor atinge suma de 742 milioane de euro. „În total, dorim ca până în 2021 să modernizăm 1400 de km de drumuri de naționale în sumă de 1 miliard 400 milioane de euro”, a spus Chicu. De aici.

La sfârșitul lui decembrie 2019, după întâlnirea cu Vladimir Putin, Igor Dodon a declarat că, Parlamentul de la Chișinău ar putea ratifica în luna februarie acordul de împrumut pe care Republica Moldova îl va încheia cu Rusia. Președintele moldovean a spus că a ajuns la o înțelegere cu Vladimir Putin, privind acordarea unui credit în valoare de 300 de milioane de dolari Republicii Moldova. El a reiterat că banii vor fi folosiți pentru implementarea unor proiecte mari de infrastructură. De aici.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Intergrării Europene, difuzat presei la data de 2 ianuarie 2020, arăta că șeful externelor de la Chișinău, Aurel Ciocoi, a avut o întîlnire cu Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău. În cadrul acestei întâlniri s-a specificat că statul moldovean a solicitat asistență financiară chinezească pentru infrastructură și sectorul energetic. De aici.

Pentru Igor Dodon, transformarea Republicii Moldova într-un șantier de dezvoltare a infrastructurii reprezintă garanția câștigării celui de al doilea mandat de președinte.

Premierul Ion Chicu mai are un motiv pentru a demara toate aceste proiecte economice. Domnul Chicu este un expert în economie care cunoaște plus valoarea adusă de infrastructura rutieră. Am observat că modernizarea infrastructurii rutiere s-a numărat și printre prioritățile Cabinetului de Miniștrii condus de Pavel Filip. Continuarea acestor proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere a statului moldovean cât și interconectarea acesteia cu cea românească face parte din planul, discret, al autorităților moldovene de cuplare la Noul Drum al Mătăsii.

Ce este Noul Drum al Mătăsii?  Este un proiect economic lansat în anul 2017 de președintele  Chinei Xi Jinping în cadrul unui summit internaţional desfăşurat la Beijing, unde au participat 29 de şefi de stat şi de guvern. Acest proiect va conecta China cu Europa în materie de comerţ şi geostrategie. Guvernul chinez va investi zeci de miliarde de dolari în reconstrucţia porturilor, şoselelor şi reţelelor feroviare.

La trei ani de la lansare, nu mai putem vorbi despre un proiect teoretic, este deja o construcţie deja demarată şi deja funcţională pe câteva sectoare şi anumite dimensiuni strategice.

Pentru Republica Moldova, stat vecin al Uniunii Europene, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor.

Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a acestui Acord. Conform estimărilor studiului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%. Aproape trei sferturi din acest Acord de Liber Schimb a fost finalizat, dar încă nu a fost făcut cunoscut publicului. De aici.

Care ar fi motivul pentru care partea chineză ar accepta să investească alături de Federația Rusă în Republica Moldova? Răspunsul este la suprafață, amplasarea georgrafică – la porțile Uniunii Europene, la care se adaugă statutul de stat asociat la Uniunea Europeană pe care îl deține Republica Moldova. Un stat asociat la Uniunea Europeană poate întreține și semna acorduri de liber schimb și cu state non-UE.

Ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a viitorului acord de împrumut pe care Republica Moldova îl va încheia cu Federația Rusă precum și participarea investițiilor chineze în dezvoltarea infrastructurii rutiere și energetice moldovenești sunt cele două chei către un nou mandat de președinte pentru Igor Dodon.

Acesta este motivul adevărat pentru care Maia Sandu  dorește căderea Guvernului Chicu și provocarea de alegeri anticipate. Pentru securizarea Cabinetului de Miniștri socialiștii moldoveni ar trebui să accepte participarea Partidului Democrat din Moldova la guvernare.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole