„Comunitatea Moldovenilor din Romania” si moartea misterioasa a liderului acesteia, Claudiu Alexa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La moldoveni, in virtutea unui trecut recent care i-a defavorizat, a inceput, dupa 1990, sa se manifeste un nationalism local oarecum firesc daca il privim dintr-o anumita perspectiva istorica. Legitimitatea acestui nationalism local, cu tendinte de regionalizare chiar si sub aspect etnic, poate fi discutat si analizat sub toate aspectele, nicidecum reprimat prin interventia abuziva a institutiilor de forta sau a justitiei. Trebuie sa se tina seama si de efectele globalizarii la nivel european, de disparitia efectiva a granitelor, de instinctele colective ale unor comunitati de a se regrupa organizatoric obstesc in regiuni. Chiar daca vorbesc aceeasi limba, niciodata modul de viata al moldoveanului nu va putea fi asumat de catre oltean si viceversa.

Prima tentativa a moldovenilor din Romania de a se organiza, legitima politico-juridic ca o regiune istorica distincta a fost materializata prin infiintarea Partidului Moldovenilor de catre Constantin Simirad, fostul primar al Iasiuliui. Proiectul a fost „esuat”, iar liderul acestei formatiuni a fost „cumparat” cu un post de ambasador. Avem motive suficiente sa credem ca acest esec a fost opera serviciilor secrete romanesti.

Autoritatile romanesti nu realizeaza ca nu moldovenii, oltenii, transilvanenii sau aromanii sint cei care pericliteaza integritatea teritoriala a Romaniei, ci acele doua bizare formatiuni maghiare, care actioneaza si vorbesc deschis despre o autonomie pe criterii etnice in vederea alipirii unei mari parti a teritoriului transilvan la Ungaria. La ce alte state vecine isi pot imagina autoritatile romanesti ca ar dori sa se alipeasca comunitatile regionale populate de catre olteni, dobrogeni sau moldoveni? Nu vedeti ca e o aberatie?

La sfirsitul anului 2006, Marian Russo a depus actele necesare infiintarii Comunitatii Moldovenilor din Romania. „Prin cererea inregistrata sub numarul 299/PJ/2006, Asociatia Comunitatea Moldovenilor din Romania, prin imputernicit Russo Marian, a cerut inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, in vederea dobindirii personalitatii juridice. Cererea a fost taxata legal, iar alaturat cererii au fost depuse: toate actele necesare, pe baza carora s-a axat decizia de instanta. „Se retine ca asociatia are ca scop apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au origine etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central, activul patrimonial al asociatiei fiind de 780 RON, asociatia fiind constituita pe perioada nedeterminata”, precizeaza judecatorul in sentinta data. In luna ianuarie 2007, s-a constituit „Comunitatea Moldovenilor din Romania” prin Incheierea Judecatoriei Iati din dosarul 299/PJ/2006, investita cu titlu definitiv si irevocabil. Presedinte al asociatiei a fost ales Claudiu Alexa, consilier local al municipiului Husi si vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL. Ziaristul Lucian Timofticiuc a devenit purtatorul de cuvint al asociatiei.

Asa cum era si firesc, aceasta asociatie era preocupata si de stringerea legaturilor de colaborare cu etnicii moldoveni din Republica Moldova. O delegatie a Comunitatii Moldovenilor din Romania a vizitat Chisinaul. Aceasta a fost primita, in 22 februarie, de catre presedintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin. A fost invitata si in Parlamentul acestei tari, iar prezenta acesteia a fost salutata de catre fostul presedinte al Legislativului, Marian Lupu, politician care la ora actuala se afla la guvernare.

Aceasta vizita a reprezentat actul de deces al Comunitatii Moldovenilor din Romania. Obsesia politicienilor dimboviteni de a anexa la Romania Moldova de peste Prut, asta pe fondul riscului ca noi, transilvanenii, sa ne trezim anexati la Ungaria prin actiunile separatiste ale gruparilor maghiare, precum si teama ca aceasta Comunitate ar putea, in imaginatia lor, sa fie o piedica in calea acestor intentii, toate luate la un loc, au pus in miscare un mecanism absolut diabolic de sugrumare, de desfiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania. Potrivit surselor, in aceasta actiune s-a implicat masiv Serviciul Roman de Informatii, dar la suprafata, zice-se ca legal, s-a implicat Parchetul iesean, care a facut recurs la Incheierea Judecatoriei Iati din dosarul 299/PJ/2006, investita cu titlu definitiv si irevocabil.

Mai mult decit atit, pentru a se crea in societate impresia ca aceasta comunitate este respinsa si considerata antinationala si de catre societatea civila din Romania, Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina (organizatie unionista) a facut, si aceasta, un recurs la Procuratura Generala a Romaniei. S-a ajuns pina acolo incit deputatul Ion Stan a facut o interpelare parlamentara la adresa, atentie!, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Ministerelor de Externe, Justitie si de Interne, precum presedintilor Romaniei, Senatului, Camerei Deputatilor si primului ministru. Va dati seama la ce nivel s-a ajuns?

Hartuiti si amenintati din toate partile, exasperati de politizarea de-a dreptul bizara a acestui caz, conducerea Comunitatii Moldovenilor a decis sa se autodizolve. Ulterior, Magistratii Tribunalului Iasi au decis, dupa cum era si de asteptat, ca Asociatia „Comunitatea Moldovenilor din Romania” (CMR) nu poate exista.

Practic, viata initiatorilor infiintarii Comunitatii Moldovenilor le-a fost transformata intr-un iad, iar acest lucru mi l-a marturisit, cu mult inainte de moartea sa, chiar fostul presedinte Claudiu Alexa. Acesta mi-a spus despre numeroasele presiuni si amenintari la care era supus de catre serviciile secrete, despre faptul ca era acuzat ca face jocul serviciilor secrete rusesti, ca a fost deja cumparat de catre acestea si multe alte absurditati. Spun absurditati deoarece Claudiu Alexa, pe linga faptul ca era consilier local al municipiului Husi si vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL, a fost si un om respectat in comunitate si un prosper om de afaceri, un om care, datorita acestor pozitii, nu putea fi cumparat de nimeni si cu nimic. Surse din anturajul sau spun ca avea o avere personala cifrata pe la 8 milioane de euro.

Claudiu Alexa a fost un idealist care a platit cu viata pentru aceasta temerara incercare a sa. Cind a facut o calatorie in Caraibe, si-a lasat masina parcata la aeroport spre o avea la indemina la intoarcere. Cind a revenit in tara – surpriza! Cei de la firma i-au inlocuit masina cu o alta mai „noua” pe care i-au adus-o la aeroport. Pe 30 decembrie 2009, Claudiu Alexa, a trecut la cele vesnice, fiind inmormintat in ziua de 3 ianuarie 2010. O moarte misterioasa pe care nimeni nu si-o poate explica. Cauza decesului a fost o maladie cancerigena care i s-a declansat cu incetinitorul dupa intoarcerea din Caraibe. Dupa deces, ca prin minune, a disparut si fara urme masina care i se pusese la dispozitie dupa venirea din Caraibe. Oamenii banuiesc ca a fost radiat, ca i s-a „plantat” un astfel de dispozitiv in noua masina. In Romania, tara europeana, inca mai e posibil sa fii ucis daca nu impartasesti tezele oficiale ale guvernantilor!

De ce se teme Romania de Asociatia Comunitatea Moldovenilor?

Desi Asociatia Comunitatea Moldovenilor era abia infiintata si nu apucase sa adere la ea decit o mina de oameni din Iasi, Vaslui si Bacau, pentru nimicirea ei definitiva s-au mobilizat toate serviciile secrete principale ale tarii, ministerele, cele doua Camere legislative si presedintele Romaniei. In fond, era vorba de citiva tineri absolut nevinovati si un lider liberal autentic si patriot, Claudiu Alexa. „Greseala” lor de neiertat a fost ca au avut naivitatea de a vizita Moldova de peste Prut, o calatorie fireasca si sincera de a crea punti culturale de legatura cu fratii lor moldoveni de dincolo.

Duritatea cu care s-a actionat impotriva acestei asociatii ascunde lucruri cu mult mai grave decit pot fi sesizate in aparenta. Politicienii de la Bucuresti sint obsedati, asa cum afirmam mai sus, de anexarea la Romania a Moldovei de peste Prut. Acesta este motivul real pentru care au fost concentrate atitea forte spre a se interzice recunoasterea etniei moldovenesti, desi, absolut legal, Judecatoria Iasi a recunoscut existenta reala a acestei etnii. Prin nerecunoasterea acestei etnii, politicienii nostri din Romania, oarecum indirect, dau de inteles explicit ca nu vor sa recunoasca nici identitatea etnica a moldovenilor din R. Moldova. De aici si discursurile lor prin care vorbesc despre romanii din Basarabia sau „doua state, un singur popor”. Este, in opinia mea, un precedent extrem de periculos pentru viitorul integritatii teritoriale a tarii noastre. Tocmai aceste mesaje cu tenta anexionista dau apa la moara maghiarilor din Transilvania. Mai nou, din interiorul acestor teze, tensiunile separatismului secuiesc vor creste in intensitate prin aceea ca se plaseaza in paralel cu separatismul transnistrean, stiut fiind faptul ca, daca Moldova va fi anexata, Transnistria nu va fi niciodata a Romaniei, pentru ca, pina la urma, ii va fi recunoscuta independenta.

Din amatorism politic, dintr-un cumul de instincte nationaliste cultivate de Nicolae Ceausescu si in care s-au dezvoltat toti politicienii de la Bucuresti aflati in posturi decizionale, toate aceste actiuni ilogice, irationale si greu aplicabile in contextul general european risca sa destabilizeze Romania iremediabil. Pericolul unor noi regionalizari pe criterii etnice nu se va opri aici, ci se va multiplica, fie si prin aparitia de noi comunitati etnice prin anexarea Moldovei la Romania. Intr-o astfel de ipoteza, va spori numarul comunitatilor de rusi, ucraineni, bulgari, carora li se vor adauga si gagauzii. Apartenenta tarii noastre la NATO si UE nu are menirea de a impiedica astfel de lucruri, mai ales ca UE chiar respecta cu sfintenie drepturile la autodeterminare ale minoritatilor etnice din orice tara membra.

Stelian OBRETIN

www. moldova-suverana.md

Comentarii

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole